Три світових архітектурних невдачі 2021 року. Це трапляється не тільки в Україні
Три світових архітектурних невдачі 2021 року. Це трапляється не тільки в Україні

Три світових архітектурних невдачі 2021 року. Це трапляється не тільки в Україні

Заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА показав вражаючі архітектурні проєкти, які на завжди приходилися до смаку спільноті
фото: Юрій Тацій/Facebook

Заступник директора Департаменту містобудування КМДА показав гучні архітектурні провали з різних країн світу

Минулий рік для світової архітектурної та містобудівної галузей позначився кількома серйозними провалами, які свідчать про те, що далеко не завжди навіть, нібито, добре продуманий та реалізований проєкт досягає естетичної та подобається всім. Саме про такі невдачі на своїй Facebook-сторінці розповів заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій.

Посадовець уточнив, що популярне онлайн-видання Dezeen, яке пише про архітектуру та дизайн, обрало топ-будівельних проєктів, що були найбільш дискусійними протягом року, а він, своєю чергою, відсортував три найбільш невдалі будівельні проєкти.

Сталева будівля The Tower для мистецького центру Luma Arles

Натхненна картиною Ван Гога «Зоряна ніч» будівля з дзеркальним облицюванням була цьогоріч збудована у французькому місті Арль. Це 9-поверхова галерея, прикрашена 11 тисячами цеглин з нержавіючої сталі, має панорамну терасу, виставкові зали, архівні приміщення та офіси. Однак вже після спорудження The Tower почалися дискусії щодо доцільності такої архітектури серед малоповерхової забудови Арля. Окрім того, сталева будівля сильно вибивається із загального архітектурного ансамблю міста, для якого характерна велика кількість старовинних пам’яток, в тому числі античної доби та середньовіччя.

фото: Юрій Тацій/Facebook

Проєкт студентського гуртожитку Munger Hall. Велетенську квадратну будівлю планували спорудити для студентів Каліфорнійського університету. Архітектором гуртожитку виступив мільярдер Чарльз Мангер, який виділив 200 мільйонів доларів на його спорудження. Однак є один нюанс – близько 4200 осіб з 4500 майбутніх жителів будівлі опиняться у кімнатах, де не буде вікон. Саме тому активісти створили електронну петицію, щоб не допустити будівництво, і під заявою вже підписалися понад 14 тисяч людей.

фото: Юрій Тацій/Facebook

Проєкт міста-утопії під назвою Telosa. Він розробляється на замовлення мільярдера Марка Лора архітектурною студією BIG. Концепція міста – це сталий розвиток з урахуванням всіх екологічних вимог до будівель, мінімумом шкоди для довкілля, інклюзивності, та високих стандартів міського життя. Звучить привабливо, чи не так? Проте стати жителями міста буде зовсім не просто – для цього потрібно буде проходити відбір. Крім того, противники створення міста-утопії згадують про те, що статки Марка Лора були зароблені у компанії, яка мало платила своїм працівникам.

фото: Юрій Тацій/Facebook

Раніше повідомлялося, що нещодавно у центрі Одеси: горіла пам'ятка архітектури, є жертви (фото).

Источник материала
Поделиться сюжетом