У Білому домі підтвердили, що Росія заарештувала хакерів групи REvil
У Білому домі підтвердили, що Росія заарештувала хакерів групи REvil

У Білому домі підтвердили, що Росія заарештувала хакерів групи REvil

У Білому домі підтвердили, що російські правоохоронці заарештували членів хакерської групи REvil, що базується в Росії і є відповідальною за кілька масштабних атак на американські компанії минулого року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Axios.

У п'ятницю високопосадовець адміністрації зазначив, що Росія поінформувала США про арешт хакерів, включаючи особу, що займалася кібератакою на трубопровід Colonial Pipeline у травні.

Злом Colonial Pipeline, який став найбільшою кібератакою на об'єкт нафтової інфраструктури в історії США, приписували хакерській групі DarkSide, що займається розробкою програм вимагання. Арешт представника REvil, імовірно, свідчить про зв’язок між цими злочинними групами.

Федеральна служба безпеки Росії заявила, що арешти були здійснені на підставі звернення Сполучених Штатів, що є рідкісним випадком координації дій у сфері кібербезпеки між двома країнами.

ФБР заявила, що вилучила 600 тис. доларів, 500 тис. євро, 426 млн рублів, комп'ютерне обладнання, криптогаманці, які використовувалися для скоєння кіберзлочинів, та 20 автомобілів, куплених на незаконно отримані гроші.

У США немає з Росією договору про екстрадицію, але у Вашингтоні очікують, що Росія «здійснюватиме юридичні дії в рамках власної системи», аби притягти підозрюваних до відповідальності.

За повідомленням ФБР Росії, затримано 14 імовірних членів групи в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах.

Повідомляється, що у п’ятницю суд у Москві взяв під арешт двох із затриманих - Андрія Бессонова та Романа Муромського.

Хакери REvil влітку 2021 року запустили широкомасштабну кампанію вимаганням проти постачальника програмного забезпечення Kaseya, внаслідок якої постраждали понад 1500 компаній.

У листопаді Міністерство юстиції США звинуватило в участі в атаках двох хакерів - 22-річного Ярослава Васінського і 28-річного Євгена Поляніна.

Крім кампанії Kaseya, група REvil також атакувала в червні великого постачальника м'яса JBS, змусивши його закрити більшість своїх заводів із виробництва яловичини у США.

Источник материала
Поделиться сюжетом