Життя розділилося до серії Мотанка – і після
Життя розділилося до серії Мотанка – і після

Життя розділилося до серії Мотанка – і після

Марта Пітчук – феномен західноукраїнського мистецтва. У свої 27 дівчина написала понад сотню картин, розмалювала з десяток будинків та мала декілька персональних виставок. Родом з Івано-Франківська, Марта закінчила Косівський інститут прикладного й декоративного мистецтва за спеціальністю «монументальний живопис», а у Львівській академії друкарства здобула фах «художник-ілюстратор».

Дівчина зізнається, що її життя розділилося до серії «Мотанка»  –  і після. Цикл славетних робіт почався випадково. Коли у старенькій сільській хатинці Марта знайшла чільце (традиційний гуцульський головний убір). Але не таке, як сьогодні продають на базарах, з пластику,  –  а металеве, старовинне. Дівчина дуже здивувалась, оскільки вважала себе обізнаною в історії та культурі, а тут виявилось, що чільце може бути різним, а вона живе тут і не знає, які були головні убори в українських горян.

Марта почала шукати регіональні особливості. Пірнувши з головою у свої дослідження, мисткиня виринула на світ разом зі своїми яскравими і чуттєвими «Мотанками».

Молода художниця чаклує пензлем не лише над полотном, але й на стінах багатоповерхівок. Разом зі своїм чоловіком Марта прикрашає українські міста вишуканими муралами. Серед щасливців вже є Стрий, Чернівці, Коломия, Більшівці, Хмельницький, Івано-Франківськ і Ворохта.

Віра СОКІЛ

Теги по теме
Черновцы
Источник материала
Поделиться сюжетом