19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Керуючий справами УПЦ розповів про духовний сенс свята Богоявлення
Керуючий справами УПЦ розповів про духовний сенс свята Богоявлення

Керуючий справами УПЦ розповів про духовний сенс свята Богоявлення

Хрещення Господнє - це день, коли Іісус Христос вийшов на суспільну проповідь Євангелія.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Хрещення Господнє - це одне з найбільших християнських свят, встановлене на честь події Хрещення Господа нашого Іісуса Христа в річці Йордан святим Іоаном Хрестителем», - нагадав архієрей.

Митрополит Антоній зазначив, що це свято називається також Богоявленням, «тому що під час Хрещення Іісуса людству вперше явно відкрилась Троїчність Божества: в той час, коли Бог Син хрестився в Йордані, Бог Дух Святий зійшов на Нього у виді голуба, а голос Бога Отця проголосив: «Це Син Мій Улюблений, в Якому моє благовоління» (Мф. 3:17)».

«Окрім того, Хрещення Господнє - це день, коли Іісус Христос вийшов на суспільну проповідь Євангелія, тобто благої звістки про те, що віднині людство отримало можливість знову возз’єднатися з Богом. Таким чином, Хрещення Господнє - це той день, коли почалась всесвітня проповідь вчення Христа. І ця звістка про спасіння світу проголошується і досі, і буде проголошуватись до кінця світу», - написав владика.

«Своїм життям, Своєю смертю і Своїм Воскресінням Іісус Христос переміг гріх і його наслідки. І кожен з нас долучається до цієї перемоги, звершеної Господом, приймаючи участь у таїнстві хрещення. Тому що саме в хрещенні ми помираємо для гріха і народжуємося для святості», - продовжив керуючий справами УПЦ.

І саме тому, за його словами, у це свято в храмах освячують воду як одну з основних стихій природи. «І ця вода, яка має назву «Велика Агіасма», тобто Велика Святиня, стає «банею останку» - тим середовищем, яке отримує властивість очищувати людину, вдосконалюючи її і відроджуючи до нового духовного життя - життя у Христі. Причому ця вода освячує не тільки людину, а й все те, що її оточує», - пояснив архієрей.

«Тож, святкуючи Хрещення Господнє, потрібно молити Бога, щоб Він завжди просвітлював нас Своєю благодаттю. Тому що тільки завдяки її дії зможемо побачити у своєму серці Бога. І дай Бог, щоб дотик до Божественної благодаті укріпив нас і привів до нового життя, а радість Божої присутності змінила кожного на краще», - побажав митрополит Антоній.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом