2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нардеп закликала розслідувати інформацію про фальшиві документи американського члена Етичної ради
Нардеп закликала розслідувати інформацію про фальшиві документи американського члена Етичної ради

Нардеп закликала розслідувати інформацію про фальшиві документи американського члена Етичної ради

Народний депутат Антоніна Славицька / фото Кузьмін Олександр

Інформація про те, що членом Етичної ради призначено людину, яка може бути причетна до шахрайства і використання чужого номера соціального страхування в США, вимагає негайної реакції з боку українських органів.

Як передає "Капітал", про це заявила народний депутат України Антоніна Славицька, коментуючи скандал з підробленим документом американського юриста Роберта Корді, призначеного в Україні до складу етичної ради, який повинен перевіряти відповідність кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики.

"Безумовно, я підтримую ідею проведення всебічного розслідування за виявленими фактами. Нас неодноразово запевняли, що члени Етичної ради, які перевірятимуть діючих членів ВРП і кандидатів на цей пост, мають бездоганну ділову репутацію, і в тому, що до останніх відсутні будь-які питання, що стосуються їх чесноти. Але виявилося, що це не так", - заявила нардеп.

Вона нагадала, що після оприлюднення інформації про можливе вчинення шахрайських дій членом Ради Робертом Корді вона не була ніким спростована - ні самим Корді, ні суб'єктами його висунення.

"Були відсутні коментарі з їхнього боку щодо виявлених фактів, тому дані обставини, на мій погляд, повинні бути перевірені, а результати перевірки опубліковані", - підкреслила депутат.

Вона також очікує реакції самого американського юриста Корді.

"На мою думку, з боку Роберта Корді або суб'єктів його призначення повинна бути реакція щодо виявлених фактів. Замовчування інформації про його можливу причетність до шахрайства і використання номера соціального страхування померлої людини, враховуючи відсутність публічного пояснення або коментаря, - свідчить про наявність певного умислу і ставить під питання його бездоганної ділової репутації", - зазначила Славицька.

Водночас, на її думку, питання є не тільки в Корді.

"Вважаю, що взагалі така ситуація дискредитувала цей склад Етичної ради, підірвала довіру суспільства до неї, а тому, вона повинен саморозпуститися, і щонайменше потрібно обрати нову", - заявила депутат.

Вона нагадала, що лобісти та прихильники моделі Етичної ради, де іноземні громадяни володіють правом вирішального голосу при прийнятті рішень, всіляко переконували в бездоганній репутації іноземних експертів. Але як виявилося - це далеко не так.

"За таких обставин, крім порожніх слів, звичайно, хотілося б доказів цієї репутації у вигляді відкритих декларацій, біографій та дипломів зазначених осіб... Однак питання в іншому - у неупередженості членів, оскільки вони залежать від донорів, враховуючи, що їх фінансує USAID, а їх помічниками є одержувачі міжнародної технічної допомоги, яких в суспільстві ще називають "грантоїди", безумовно мають конфлікти інтересів і які, переконана, будуть нав'язувати членам Етичної ради спотворену і упереджену точку зору, так само як і лобіювати своїх кандидатів на посади членів ВРП", - говорить депутат.

На її думку, іноземці в принципі не повинні мати право вирішального голосу при прийнятті рішень в Україні.

"Якщо і говорити про участь іноземців, то тільки в якості спостерігачів, але ні в якому разі не в ролі осіб, які мають вирішальне слово в прийнятті рішень при призначенні до складу державних інституцій, а особливо в конституційні органи, такі як Вища рада правосуддя", - підкреслила Антоніна Славицька.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили про те, що американський юрист Роберт Корді, який призначений в Україні до складу Етичної ради й перевірятиме відповідність кандидатів на посаду члена ВРП критеріям професійної етики і чесноти, використовує в США чужий номер соціального страхування (SSN). Документ належить 35-річному Деннісу Белтонтейну, який жив у штаті Іллінойс і помер у 1977 році.

Використання чужого номера соціального страхування є в США федеральним злочином.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны