США не виключають "військову протидію" у разі нападу РФ в Україну
США не виключають "військову протидію" у разі нападу РФ в Україну

США не виключають "військову протидію" у разі нападу РФ в Україну

Росія розмістила біля України понад 100 тисяч своїх військових / фото ua.depositphotos.com

Постпред СШАпри ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Вашингтон досі сподівається на дипломатичне врегулювання кризи на російсько-українському прикордонні. Проте Сполучені Штати діятимуть рішуче у разі вторгнення РФ.

Про це вона повідомила в інтерв’ю молдавському телеканалу Jurnal TV, текст його розміщений на сайті американського постпредства при ООН.

Хоча Вашингтон сподівається на дипломатію, росіяни знають про "агресивну" відповідь США у разі нападу РФ на Україну, додала Томас-Грінфілд.

"Вони чули це від президента США, вони чули це від держсекретаря, вони чули це від мене тут, у Нью-Йорку", – сказала дипломат. Йдеться про жорсткі економічні санкції.

На запитання, чи враховують США військові заходи протидії на випадок російського вторгнення, вона відповіла: "Безумовно. Ми вже сказали, що нічого не прибираємо зі столу у плані нашої відповіді. Але, як ви знаєте, ми працюємо з українцям з 2014 року; ми надали їм майже 2,7 мільярда доларів на підтримку Збройних сил. Зовсім недавно, під час візиту держсекретаря Блінкена в Україну, ми оголосили про додаткове фінансування. І ми продовжуємо надавати українцям консультаційну підтримку".

Італійському мовнику RAI американська дипломатка уточнила слова Байдена про "незначне вторгнення".

"Послухайте, президент (Байден – УНІАН) дав чітко зрозуміти, що ми діятимемо агресивно на будь-які заходи, які будуть вживати росіяни. Проте президент пояснив, що ми розглядаємо усі варіанти, які ми вже бачили у російській стратегії за багато років. Так що це може бути не одразу напад, він не сказав, що ми не збираємося реагувати на будь-які дії. Їх треба запевнити – і я хочу запевнити вас, – що ми агресивно реагуватимемо на все, що роблять росіяни, якщо вони знову почнуть агресивно рухатися у бік України", – відповіла Томас-Грінфілд.

Ризик вторгнення Росії в Україну: що відомо

У листопаді 2021 року агентство Bloomberg опублікувало статтю, де йшлося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. Зазначалося, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані переміщенням російських військ у бік кордону України.

17 грудня МЗС РФ оприлюднило проект договору між РФ і США про "гарантії безпеки" і проект Угоди про заходи щодо забезпечення безпеки Росії і держав-членів НАТО. Зокрема, Росія запропонувала НАТО відмовитися від прийняття України в Альянс, а також "від будь-якої військової діяльності на території України", пропонувала США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни в НАТО.

У Брюсселі 12 січня 2022 року відбулося засідання Ради НАТО-Росія, на якому обговорювалися питання безпеки в Європі.

Після засідання країни-члени НАТО закликали РФ негайно зменшити напругу в України і утриматися від агресивного розміщення військ, а також закликали вивести війська з України, зокрема, з Криму.

Країни-члени НАТО підтвердили політику "відкритих дверей" щодо прийняття нових членів і заявили, що не відмовляться від розміщення військ на східних рубежах Альянсу.

20 грудня оприлюднили нові знімки супутників компанії Maxar Technologies, на яких зафіксована російська військова техніка на кількох полігонах поблизу України. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Знищення "Градами": ЗСУ провели видовищні навчання на Херсонщині (фото, Відео)
  • У ТКГ пояснили, чому Путін не визнає "ЛДНР"
  • В ОП пояснили, чому Росія "бомбить" Україну
Теги по теме
США Вашингтон
Источник материала
Поделиться сюжетом