Де сільгоспвиробникові найвигідніше купувати електроенергію
Де сільгоспвиробникові найвигідніше купувати електроенергію

Де сільгоспвиробникові найвигідніше купувати електроенергію

Метою є не тільки закупівля найдешевшого ресурсу, але і мінімізація або ліквідація «небалансів», які, незалежно від додатного чи від’ємного значення показника, мають наслідком небажане збільшення ціни для кінцевого споживача електроенергії.

Правила ціноутворення.

З початку функціонування ринку електричної енергії всі його учасники орієнтувалися на вартість, яка складалася погодинно на ринку «на добу наперед».

В липні 2021 року «Українська енергетична біржа» почала розраховувати індекс ціни за результатами торгів на аукціонах із продажу електричної енергії за двосторонніми договорами.

Також існує ще один вид ціноутворення, а саме — прямі договірні відносини між генераціями та учасниками ринку.

Учасник ринку для отримання найбільш вигідної закупівельної ціни самостійно приймає рішення, на якому з організованих сегментів ринку здійснювати закупівлю, за допомогою власних стратегій та прогнозування.

Модель ринку.

Існує 5 організованих сегментів ринку електричної енергії:.

ринок двосторонніх договорів — це ринок, на якому виробники (трейдери) електричної енергії та електропостачальники (трейдери) домовляються про постачання електричної енергії на умовах двосторонніх домовленостей згідно з узгодженими цінами (формульними цінами), або відбувається аукціон, на якому електропостачальники купують електричну енергію у виробників;.

ринок «на добу наперед» — це неперсоналізований ринок, на який можуть виходити всі учасники ринку для продажу або купівлі електричної енергії, відбувається в автоматичному режимі, формуються ціни за кожну годину наступної доби залежно від попиту та пропозиції;.

внутрішньодобовий ринок — це також неперсоналізований ринок, який запускається через 3 години після закриття ринку «на добу наперед», торги відбуваються практично в ручному режимі, продавці та покупці виставлять заявки на купівлю та продаж із бажаними цінами, за умови збігу заявок на купівлю та заявок на продаж відповідні заявки акцептуються, є можливість коригування цін та обсягів у ручному режимі;.

балансуючий ринок — ринок, що функціонує з метою забезпечення стабільності роботи енергетичної системи України в цілому, відтак, на ньому працюють виключно виробники електричної енергії та ПрАТ «НЕК «Укренерго» без залучення до участі у ньому електропостачальників та трейдерів;.

ринок «небалансів» створений з метою врегулювання незбалансованих обсягів купівлі/продажу — так званих «небалансів» — між прогнозними обсягами електропостачальників та фактичними обсягами споживання електричної енергії споживачами, облік та розрахунок «небалансів» енергетичної системи України у цілому здійснює ПрАТ «НЕК «Укренерго».

Здорова конкуренція.

Компанія зацікавлена у тому, щоб жоден постачальник електроенергії не зміг запропонувати споживачу електроенергію за дешевшою ціною.

Власні методи дозволяють компанії LNZ Group досягти такого результату за допомогою: балансування та прогнозування в режимі 24/7, гнучких умов оплати, комплексу супутніх послуг.

Бізнес, який купує у LNZ електроенергію, газ, мінеральні добрива, насіннєвий матеріал та логістичні послуги, отримує повний комплекс послуг.

Також у нас передбачені знижки, бонуси, програми лояльності та інші вигідні й цікаві пропозиції, що розробляються з урахуванням індивідуальних потреб і можливостей наших клієнтів.

Юрій Дідора, спеціаліст із супроводу постачання електроенергії компанії LNZ Group.

Источник материала
Поделиться сюжетом