Випускник школи зареєстрував петицію про скасування ДПА: чому з'явилася ініціатива і що на це кажуть в МОН
Випускник школи зареєстрував петицію про скасування ДПА: чому з'явилася ініціатива і що на це кажуть в МОН

Випускник школи зареєстрував петицію про скасування ДПА: чому з'явилася ініціатива і що на це кажуть в МОН

Два роки поспіль учні 4, 9 і 11 класу ДПА не складали.

На сайті президента зареєстрували петицію про скасування обов’язкового ДПА у 2022 році. Менш як за два тижні вона набрала майже 27 тисяч голосів. Її автор - це учень 11 класу Петро Пацалюк. Він наголошує, що через дистанційне навчання учні не зможуть якісно підготуватися до іспиту. Саме тому атестацію варто було б скасувати, як це зробили в двох минулих навчальних роках.

Що кажуть про петицію в МОН, і чи справді потенційне скасування ДПА на щось впливає, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Електронна петиція про скасування обов'язкової державної підсумкової атестації для учнів 4, 9 та 11 класів набрала майже 27 тисяч підписів. Її автором став одинадцятикласник Петро Пацалюк. Він переконаний, що на онлайн-навчанні не достатньо часу для якісної підготовки.

Державна підсумкова атестація - це перевірка якості знань учнів. Але для доньки Світлани від цього іспиту залежить і те, чи вступить вона до коледжу: "Моя донька абсолютно не готова до ДПА морально. Звичайно, вона не має тих знань. Як не крути, а наша дистанційна форма навчання геть недосконала, багато відбувається пробілів".

Стривожених як Світлана майже 27 тисяч. Її автор Павло Пацалюк не думав, що петиція наробить стільки галасу. В ефірі шоу "Твій день" він пояснив: на його думку, більшість учнів потребують якісної підготовки саме в умовах очного навчання, коли вчителя можна "побачити".

Чи буде ДПА цього року: що кажуть про це в МОН

Натомість співзасновниця громадського об'єднання "Смарт освіта" і ексрадниця міністрів освіти і науки Іванна Коберник пояснює, скасовувати ДПА не варто, бо це справжня підказка для вчителів і батьків, у чому саме може бути прогалина в знаннях."Це по-суті звичайно робота. Контрольна робота, яка складається вчителями школи і перевіряється вчителями школи", - каже вона. 

В 11 класі державна підсумкова атестація - це стандартизований загальнонаціональний тест, який після складання можна проаналізувати й зрозуміти, на якому рівні конкретна дитина в середньому по країні. Це важливо для освіти.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов також закликав народних депутатів і МОН ретельно зважити всі "за" і "проти" - і не скасовувати державну підсумкову атестацію у 2022 році: "Ми не знаємо, скільки триватиме пандемія. Якщо щороку скасовувати ДПА для одинадцятикласників, навіть якщо вони складають ДПА в базовій школі, то це не дозволить об’єктивно оцінювати здобуті знання та розуміти масштаб освітніх втрат. Але інформація про рівень знань українських школярів потрібна вже тут і зараз. Саме цю  інформацію надає ДПА".

Натомість представник МОН Олег Єресько наголошує: цьогоріч більшість навчається очно. Тому проблеми в підготовці не вбачає. Однак на перспективу все ж підтримує автономію. "МОН скоріше хотіло би пристати до ідеї, щоб дозволити здобувачам освіти, закладам освіти самостійно визначатися в цьому питанні", - каже генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Олег Єресько.

Чим завершиться історія цієї петиції, буде вирішено найближчим часом на засіданні профільного комітету Верховної Ради України.

Источник материала
Поделиться сюжетом