13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Україна може ввести кримінальну відповідальність за використання літери «Z», яку нанесено на російські танки
Україна може ввести кримінальну відповідальність за використання літери «Z», яку нанесено на російські танки

Україна може ввести кримінальну відповідальність за використання літери «Z», яку нанесено на російські танки

В Україні триває 18-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією
фото з відкритих джерел

Із законодавчою ініціативою виступила парламентарка з президентської фракції «Слуга народу»

Народний депутат Верховної Ради IX скликання від «Слуги народу» Анастасія Ляшенко пропонує запровадити кримінальну відповідальність в Україні за використання літери «Z», яку використовує армія РФ у війні проти України. Відповідний законопроєкт зареєструвала політикиня 13 березня, передає «Главком».

У пояснювальній записці до проєкту закону сказано, що необхідні зміни варто внести до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні» та до статті 436-1 Кримінального кодексу України («Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів»).

За пропозицією нардепки Ляшенко, варто прописати: зображення літери «Z» є символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

«Під час цієї злочинної війни російські окупанти використовують літеру «Z», як власну символіку. Більше того, у мережі Інтернет розміщена інформація, що мешканця одного із російських міст, який зневажливо висловився про цей символ у соціальних мережах, було оштрафовано за «дискредитацію російських військових». Це є ще одним підтвердженням того, що літеру «Z» держава-окупант вважає символікою власних військових, які здійснюють звірства в Україні: вбивають цивільне населення, в тому числі вагітних жінок і маленьких дітей, наражають весь світ на ризик екологічної катастрофи від атомних електростанцій, морять спрагою і голодом велику кількість громадян України в місті Маріуполь», – йдеться у пояснювальній записці.

Додамо, що покарання за статті 436-1 Кримінального кодексу України передбачено у вигляді обмеження волі до п’яти років або позбавленням волі на той самий термін, з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв «Главком», за даними Служби безпеки України, Російська армія використовує на військові техніці нацистські позначки.

Під час Другої Світової війни у нацистському концентраційному таборі Заксенхаузен літерою «Z» була позначена будівля, де здійснювалися масові вбивства.

На цій «Станції «Z» розміщувався крематорій з чотирма печами, в якому нацисти спалювали тіла в’язнів. У 1943 році там була також прибудована газова камера. Транспорт з людьми направляли безпосередньо до цієї споруди, минаючи реєстрацію в таборі.

Нині літера «Z» нанесена на танки та іншу техніку росіян, які розв’язали війну в Україні.

Нагадаємо, що в Україні триває 18-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны