6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Верховна Рада ухвалила новий закон: кого тепер звільнено від військової служби
Верховна Рада ухвалила новий закон: кого тепер звільнено від військової служби

Верховна Рада ухвалила новий закон: кого тепер звільнено від військової служби

15 березня парламент прийняв законопроєкт під № 7140-1 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю та важкохворими дітьми", який передбачає введення змін в деякі раніше прийняті законодавчі акти та звільняє з військової служби всіх громадян України з інвалідністю, не обмежуючи I-II групами, як раніше, а також звільняє нові групи осіб від мобілізації.

Текст законопроєкту опублікований на офіційному сайті Верховної Ради.

Нововведення, передбачені документом

Новий закон передбачає внесення змін до законопроєкту "Про військовий обов'язок і військову службу", а також "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Скріншот фрагмента тексту законопроєкту

Згідно зі змінами, тепер тільки добровільно і виключно залежно від місця проживання будуть призивати на військову службу осіб з інвалідністю, причому мова йде про всі групи, а також чоловіків або дружин, які утримують дружин/чоловіків з групами інвалідності I або II, якщо ті потребують піклування (опіки). Таке ж право поширюється у разі наявності в особи батьків-інвалідів та дітей-інвалідів, а також дітей з тяжкими видами захворювань, список яких міститься в документі. Однак таку можливість для громадян передбачають у випадках, якщо немає інших осіб, здатних їх замінити у здійсненні такого догляду.

Нововведення по частині мобілізації

На військову службу можуть не відправлятися осіб з трьома і більше дітьми до 18 років. Також мобілізація не поширюється на жінок і чоловіків, які самостійно виховують дитину або дітей віком до 18 років.

Під мобілізацію не підпадають особи, які самостійно виховують дітей

Згідно з документом під мобілізацію не підпадають такі категорії українців як парламентарі та депутати ВР Криму, а також співробітники органів військового управління, працівники військових частин, компаній, установ і організацій Міноборони України, ЗСУ та інших військових формувань і силових структур.

Раніше на MY.UA: "Питання тижня-десяти днів": експерти озвучили термін завершення війни РФ проти України.

Також читайте: Україна - тільки початок: секретар РНБО Данилов назвав наступні цілі Путіна.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом