Війна рф проти України підштовхнула вгору ціни у відновлюваній енергетиці
Війна рф проти України підштовхнула вгору ціни у відновлюваній енергетиці

Війна рф проти України підштовхнула вгору ціни у відновлюваній енергетиці

КИЇВ. 13 квітня. УНН. Світові ціни на ринку відновлюваної енергетики зростають через високий попит і хаотичний ланцюжок поставок, при цьому, як кажуть в експертних колах, війна рф проти України стала "останньою краплею для ринку", пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Згідно зі звітом, опублікованим у середу, ціни на вітрову та сонячну енергію на основних світових ринках зросли майже на 30% за рік, на тлі того, як виробники боряться з хаотичними ланцюжками постачання та зростаючими витратами на все, від доставки до запчастин та праці.

Контрактні ціни на відновлювані джерела енергії підскочили на 28,5% у Північній Америці та на 27,5% у Європі минулого року, згідно з щоквартальним індексом LevelTen Energy, який відстежує угоди, відомі у галузі як угоди про купівлю електроенергії (PPA). За даними LevelTen, лише у першому кварталі ціни зросли на 9,7% у Північній Америці та на 8,6% у Європі.

Збої в економіці, логістиці та на ринку праці під час пандемії коронавірусу посилилися після вторгнення росії в Україну, що обернуло десятилітнє зниження витрат у секторі відновлюваних джерел енергії, відзначає агентство.

У Європі війна в Україні спонукала уряди спробувати знизити залежність від газу з росії, що ще більше підвищило стійкий попит на відновлювані джерела енергії.

Війна стала "останньою краплею для ринку, де і без того була велика цінова напруженість", сказав в інтерв'ю Оскар Перес, партнер іспанського керуючого фондом та розробника поновлюваних джерел енергії Q-Energy.

За словами аналітика Raymond James Грема Прайса, більш висока вартість відновлюваних джерел енергії в Європі, а також агресивна кліматична політика континенту має підвищити привабливість більш дорогих технологій, таких як зелений водень та біопаливо.

За даними LevelTen, наразі зростання цін не уповільнило попит. Згідно зі звітом, під час опитування, проведеного компанією серед 21 консультанта зі сталого розвитку та енергетики, 75% заявили, що їхні клієнти прискорили або зберегли плани закупівлі.

"Справа не в попиті. Попит є, але на кількох ринках пропозиція дещо погіршується", - сказав Луїджі Сакко, голова відділу щодо PPA в міланській компанії Falck Renewables.

Одним із факторів, через який покупці переходять на відновлювані джерела енергії, є стрімке зростання вартості викопного палива. "Готовою альтернативою відновлюваної генерації прямо зараз є газ, і ціни на газ також зросли на 100%", - сказав Рейган Фарр, виконавчий директор американського розробника сонячних батарей Silicon Ranch.

Доповнення

ЄС може прискорити перехід на відновлювальну енергетику для відмови від енергоносіїв з рф.

Теги по теме
война энергетика цены
Источник материала
Поделиться сюжетом