Туреччина почала новий наступ проти курдських повстанців в Іраку
Туреччина почала новий наступ проти курдських повстанців в Іраку

Туреччина почала новий наступ проти курдських повстанців в Іраку

КИЇВ. 18 квітня. УНН. Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Анкара розпочала новий повітряний і наземний наступ проти курдських бойовиків на півночі Іраку. Про це інформує УНН з посиланням на агентство AlJazeera.

Деталі

Акар повідомив, що в операції “Claw-Lock” беруть участь підрозділи командос і спецпідрозділи за підтримки безпілотників і ударних гелікоптерів. Вони атакують схованки Робочої партії Курдистану (PПK) в районах Метіна, Зап і Авашин-Басьян на півночі Іраку.

Скільки військових брали участь в операції, не інформують. Її розпочали у неділю, 17 квітня, коли виявили, що РПК нібито планує широкомасштабний напад на Туреччину. Про ймовірність нападу місцеві ЗМІ повідомляли протягом останніх тижнів.

Контекст

Регіональний уряд Курдистану має складні відносини з угрупованням РПК, чия присутність ускладнює торговельні зв’язки регіону з Туреччиною, пише AlJazeera. Анкара регулярно здійснює напади в курдському регіоні на півночі Іраку, у місцях, де Робоча партія має бази та навчальні табори.

Ці наступи напружили зв’язки Туреччини з центральним урядом Іраку в Багдаді, який звинуватив країну в недотриманні територіальної цілісності. Ірак поки не коментує останню операцію. Заяви від Робочої партії Курдистану не було.

РПК веде повстання проти турецької держави з 1984 року. Туреччина та західні союзники оголосили її “терористичною групою”. Повідомляється, що відтоді було вбито десятки тисяч людей.

Раніше

На початку лютого Туреччина атакувала курдських повстанців в Іраку та Сирії під час нового повітряного наступу.

Теги по теме
Турция Ирак
Источник материала
Поделиться сюжетом