У краєзнавчому музеї Чернівців провели рандеву Буковинські Відгуки Лесі Українки
У краєзнавчому музеї Чернівців провели рандеву Буковинські Відгуки Лесі Українки

У краєзнавчому музеї Чернівців провели рандеву Буковинські Відгуки Лесі Українки

28 квітня 2022 року у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбулося літературне рандеву «Буковинські «Відгуки» Лесі Українки», приурочене 120-річчю з часу публікації однойменної поетичної збірки, надрукованої у нашому місті. Імпреза підготовлена спільно з літературно-меморіальним музеєм Ольги Кобилянської.

Модератор заходу – заступник директора з наукової роботи ЧОКМ Оксана Ротар – розпочала захід екскурсом у минуле Чернівців початку ХХ ст. Старший науковий співробітник літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської Юлія Микосянчик розповіла про приїзд Лесі Українки на Буковину та гостини в родині Кобилянських. Гості заходу поринули у світ поезій Лесі Українки, які декламували здобувачки освіти Чернівецького вищого комерційного училища Державного торговельно-економічного університету Інна Лащук та Марія Валявська. Завідувачка відділу археології, історії середніх віків і нової історії краю Оксана Драгомирецька презентувала історичну довідку про пошанування творчості Лесі Українки в Українському народному домі в Чернівцях 22 травня 1901 року; Василя Сімовича, який зініціював, а згодом став редактором збірки «Відгуки», що побачила світ у друкарні «Австрія» у Чернівцях 120 років тому. Кульмінацією імпрези стало емоційне прочитання поезії з циклу «Ритми» у виконанні студентки філологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Анастасії Савчук.

На завершення гості занурилися у світ пісенних творів, написаних на вірші видатної поетеси. Надзвичайно цікавим доповненням заходу стали розгорнені пересувні виставки: «Буковинські «Відгуки»: 120 років з часу публікації», «Маленький Відень» в предметах та аксесуарах», «Свідки епохи». Уперше було презентовано оригінальні експонати минулого століття з колекції Івана Снігура, що нещодавно поповнили музейну скарбницю.

Теги по теме
новости Черновцов
Источник материала
Поделиться сюжетом