Дипломати відновлюють роботу у Києві і дають впевненість, що повторних наступів на столицю не буде
Дипломати відновлюють роботу у Києві і дають впевненість, що повторних наступів на столицю не буде

Дипломати відновлюють роботу у Києві і дають впевненість, що повторних наступів на столицю не буде

Щодня посольства різних країн, які на початку війни були евакуйовані у більш безпечні міста, приступають до роботи у столиці.

Чиновники з військової адміністрації вважають: це чіткий сигнал, що підтримка України триватиме, йдеться в ТСН.

Посольства масово повертаються до Києва, а разом із ними і віра українців, про те, що загрози захоплення Києва нині вже не має. Щоправда деякі дипломати, серед яких і тимчасово повірений у справах Республіки Словенія в Україні Боштян Лесяк - надовго столицю не полишали і повернулися до посольств у період, коли на підступах до столиці іще розривалися рашистські снаряди.

«Коли я повернувся до Києва, на вулицях було багато блок-постів і військових, людей практично не було. Впродовж наступних 5 днів я чув з боку Ірпеня та Бучі звуки потужних обстрілів і сирени повітряних тривог. Після 2 квітня, коли українська армія вибила звідти російські війська все припинилося і я дуже радий», - каже тимчасово повірений у справах Республіки Словенія в Україні Боштян Лесяк.

Не менше за самих киян, дипломати радіють, що нині повітряних тривог у столиці поменшало. Посол Литовської Республіки - повернувся до столиці один із перших. Каже, що довелося чимало побігати до бомбосховищь під час можливих авіаударів рашистів. «Я, до речі, став першим, зарубіжним послом, який повернувся до Києва, але себе чемпіоном не уявляю, тому що два посла – мій колега з Польщі та Нунсен представник Ватикану, який теж литовець – вони не їхали з початку війни. Спочатку теж реагували і у Львові, і в Києві, теж у притулок, потім відверто кажучи, вже людина звикає», - каже посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

А поки посольства пустували - їх посилено охороняла Нацгвардія. Чи були спроби диверсантів проникнути до закордонних дипустанов, нацгвардійці, ясна річ, не кажуть. Обмежуються лише тим, що жодне посольство руйнувань чи нападів не зазнало.

«Велика увага зверталася на самі будівлі, на підступи до будівель, ну самі розумієте, що під час від’їзду дипломатів, вони сподіваються, що повернуться до дипломатичного представництва, знаючи, що вони під надійною охороною, що ніхто сюда не проникне», - каже начальник поста по охороні посольства Литовської Республіки Олег Петренко.

Нині до столиці повернулося понад два десятка дипломатичних представництв. Влада вважає - це хороший сигнал для України, від наших закордонних партнерів, котрі нині посиленно працюють над допомогою Україні перемогти у війні з Росією.

Водночас, як повідомила тимчасово повірена США в Україні Крістіна Квін,посольство США також відновлює роботу в Україні.

Найближчі кілька тижнів дипломати ще будуть їздити до Львова з Польщі, але вже до кінця місяця  планують повернутися до Києва.

Вже понад дев’ять тижнів українці демонструють усьому світу свій героїзм, каже Крістіна Квін, тож американські дипломати повертаються щоб допомогти. На місці  простіше координувати надходження гуманітарної допомоги з США. А ще тимчасово повірена нагадала, що президент Джо Байден подав запит до конгресу на 3 мільярди доларів для допомоги Україні.

«Сьогодні зрозуміло, що Путін допустився величезної помилки, розпочавши в Україні війну, яку не можливо нічим пояснити. Мій меседж - Росія програла, Україна далі стоїть, український уряд працює і ми повертаємося назад, щоб допомагати їм у цьому», - зазначила вона.

Читайте також:

Пронацистським є не "Азов", а російські військові, які прийшли з війною до України - Зеленський

На окупованих територія ворог поширює фейки про примусову мобілізацію в Україні - РНБО

У ЗСУ показали, як сучасний російський безпілотник "безпорадно падає з висоти й гучно гепається об землю"

Источник материала
Поделиться сюжетом