Війна призведе до скорочення економіки України майже на третину - ЄБРР
Війна призведе до скорочення економіки України майже на третину - ЄБРР

Війна призведе до скорочення економіки України майже на третину - ЄБРР

КИЇВ. 10 травня. УНН. Війна росії з Україною призведе до скорочення економіки останньої майже на третину цього року, показує останній прогноз REP від Європейського банку реконструкції та розвитку, пише УНН.

Цитата

"ВВП України зазнає падіння на 30% у 2022 році, що на десять процентних пунктів нижче за прогнози Банку, опубліковані зовсім недавно, у березні", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Як вказано, російське вторгнення різко зупинило відновлення економіки, яке розпочалося в Україні минулого року.

Прогнозується, що наступного року зростання ВВП в Україні відновиться до 25 відсотків, "але це передбачає, що на той час уже проводитимуться суттєві роботи з відновлення". Тривалість бойових дій, форма будь-якого повоєнного поселення, рівень відновлення та кількість біженців, які повернулися додому, також впливатимуть на швидкість відновлення, вказують у ЄБРР.

Як зазначається, враховуючи, що зростання ВВП на 3,4 відсотка, зафіксоване у 2021 році, є лише віддаленим спогадом, війна піддає економіку України колосальному стресу з тяжкою руйнацією інфраструктури та виробничих потужностей.

За оцінками, від 30 до 50 відсотків підприємств повністю припинили свою діяльність, внаслідок чого близько половини всіх працівників втратили роботу та дохід. Приблизно 10 відсотків довоєнного населення залишили Україну, а ще 15 відсотків стали переміщеними особами усередині країни. "Усе це серйозно послаблює фінанси компаній, тим самим піддаючи банківський сектор різкому погіршенню якості активів", - зазначають у ЄБРР.

Величезні перебої у виробництві та логістиці, за оцінкою ЄБРР, призвели до зростання інфляції на 13,7% у річному обчисленні у березні 2022 року, "і цілком імовірно, що інфляційний тиск збережеться протягом усього року".

Також вказано, що різке падіння податкових надходжень у поєднанні з тим, що державні витрати набагато перевищують бюджет, призвели до виникнення бюджетного дефіциту обсягом щонайменше 5 мільярдів доларів США на місяць. "Оскільки фіскальний розрив супроводжується також значним зовнішнім дефіцитом, зрозуміло, що військові облігації, куплені місцевими банками, та грошове фінансування бюджетного дефіциту, дозволене відповідно до воєнного стану, можуть закрити лише невелику частину розриву", - додають у ЄБРР.

У березні зовнішній дефіцит, як зазначається, був значною мірою покритий за рахунок кредитів МФУ, але "необхідно стійкіше фінансування, переважно засноване на грантах". Там також зазначають у цьому контексті, що наразі створюється кілька мультидонорських рахунків у МВФ, Світовому банку та Європейському Союзі. 

Доповнення

МВФ прогнозує, що економіка України на тлі розв'язаної проти неї росією війни впаде на 35% цього року.

Теги по теме
Украина Экономика ВВП
Источник материала
Поделиться сюжетом