Окупанти планують наступ у напрямку Бахмута – ISW
Окупанти планують наступ у напрямку Бахмута – ISW

Окупанти планують наступ у напрямку Бахмута – ISW

Протягом середи, 11 травня, російські війська не змогли досягти значних успіхів у своїх спробах просування територією України, тоді як українські війська зайняли нові позиції на північний схід від Харкова.

З такою оцінкою виступили військові аналітики з американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW) у зведенні за 11 травня.

– Український контрнаступ на північ від міста Харкова змусив російські війська перейти до оборони та зажадав зусиль щодо зміцнення та поповнення сил та засобів, спрямованих на запобігання подальшому просуванню українських військ до російського кордону, – пишуть дослідники.

Експерти зазначають, що російські зусилля вздовж південної лінії фронту та в Донецькій та Луганській областях залишаються у такому ж глухому куті, як і раніше.

– Російські війська не досягли значних успіхів перед лицем успішної української оборони, що триває, – пишуть експерти.

При цьому дослідники зазначають, що український контрнаступ на північ від Харкова змусив російські війська перейти до оборони та успішно послабив артилерійський тиск на місто Харків.

Водночас окупаційні війська РФ 11 травня продовжили свої спроби оточити українські позиції в районі Сєверодонецька-Рубіжного-Лисичанська, проте не досягли жодних підтверджених успіхів, пишуть спостерігачі.

– Можливо, російські сили почнуть новий наступ у напрямку Бахмута після захоплення Попасної, щоб забезпечити доступ шосе на північ до Слов’янська, – йдеться у повідомленні.

Дослідники відзначають спробу ЗС РФ зміцнити свої позиції на заході Херсонської області, щоб спробувати просунутися у напрямку Миколаївської області.

Зараз дивляться
Окупанти планують наступ у напрямку Бахмута – ISW / 6 фотографий

У своєму звіті експерти врахували коментар свого проросійського джерела, яке зазначає, що українські сили, можливо, проводять контратаку за 40 км на північ від Ізюму, щоб відрізати російські підрозділи у цьому ключовому місті. При цьому аналітики із ISW не змогли підтвердити ці повідомлення на даний момент.

За оновленими оцінками ISW, російські сили докладають зусиль за п’ятьма основними напрямками:

Основні зусилля ЗС РФ кинуті на схід України (яке можна розбити п’ять підкатегорій – одне основне і п’ять допоміжних напрямів). Основною спробою ЗС РФ є оточення українських військ у котлі між Ізюмом та Донецькою та Луганською областями.

При цьому чотири підтримувальні зусилля окупаційних сил, це: Маріуполь, Харків, південна вісь, Суми та північний схід України.

Читайте
Карта бойових дій на 12.05.2022 – ситуація на фронті

Фото: Генштаб ЗСУ

Джерело: ISW

Теги по теме
Украина Россия Вооруженные силы Украины Донбасс Война на Донбассе Харьковская область
Источник материала
Поделиться сюжетом