Вірменські протестувальники заблокували урядові будівлі з вимогою відставки прем'єра Пашиняна
Вірменські протестувальники заблокували урядові будівлі з вимогою відставки прем'єра Пашиняна

Вірменські протестувальники заблокували урядові будівлі з вимогою відставки прем'єра Пашиняна

КИЇВ. 13 травня. УНН. Тисячі демонстрантів заблокували доступ до урядових будівель у столиці Вірменії Єревані у п'ятницю під час чергової хвилі протестів із вимогою відставки прем'єр-міністра. Про це УНН пише з посиланням на проект Радіо Свобода - Радіо Азатутюн.

Деталі

Протестувальники на чолі з опозиціонерами розмахували триколорами вірменського прапору та скандували антиурядові гасла, а лави поліцейських охороняли урядові будівлі.

"Цим ми показуємо, що Нікол Пашинян не має бути при влади в країні", — заявив віце-спікер Національних зборів Вірменії Ішхан Сагателян.

Протести у Вірменії продовжуються вже кілька тижнів з того часу, як Пашинян заявив, що міжнародне співтовариство хоче, щоб Єреван "зменшив планку" своїх претензій на спірний Нагірний Карабах.

Вірменія в даний час є близьким союзником росії.

Доповнення

Тиск на Нікола Пашиняна посилився з того часу, як він наблизився до нормалізації відносин із Азербайджаном, який переміг Вірменію у шеститижневій війні 2020 року.

Заворушення також збіглися з війною росії в Україні, що спонукає колишні радянські республіки переглянути власну безпеку та свої стосунки з Москвою.

Пашинян наполягав на тому, що не підпише жодної мирної угоди з Азербайджаном, не порадившись із етнічними вірменами у Нагірному Карабасі.

Коментарі Пашиняна щодо Нагірного Карабаху прозвучали після того, як Азербайджан заявив, що готовий до швидкого проведення мирних переговорів, але Єревану необхідно буде відмовитися від будь-яких територіальних претензій.

Нагірно-Карабахський анклав визнаний на міжнародному рівні частиною Азербайджану, але був населений і повністю контролювався етнічними вірменами, доки вони не програли Азербайджану у війні 2020 року.

Із вторгненням росії до України, Вірменія почала обмірковувати свої відносини зі сусідами, щоб зменшити зовнішні загрози, з якими вона може зіткнутися.

Теги по теме
Протест Армения оппозиция
Источник материала
Поделиться сюжетом