Італійський парламент розпочав боротьбу з російською пропагандою – Politico
Італійський парламент розпочав боротьбу з російською пропагандою – Politico

Італійський парламент розпочав боротьбу з російською пропагандою – Politico

Тим часом урядові сайти країни атакують хакери з РФ.

Комітет з безпеки парламенту Італії розпочав розслідування щодо поширення російської дезінформації та пропаганди в медіа країни. Про це з посиланням на публікацію Politico повідомляє Liga.Net. Тим часом, пише «Укрінформ», хакерське російське угруповання Killnet здійснює кібератаки на сайти італійських відомств, серед яких МЗС, Міносвіти та Мінкультури.

Як заявила одна з ініціаторок цього парламентського розслідування Андреа Романо, «дезінформація є частиною воєнної стратегії Росії». Вона наголошує, що «режим Путіна використовує можливості участі в демократичних дискусіях, збиває з пантелику і породжує сумніви». Закривати очі на все це — дурість, каже Романо.

Президент парламентського комітету з безпеки Адольфо Урсо переконаний: Росія навмисно використовує італійські медіа у гібридній війні для забруднення громадської думки фейками та дезінформацією. За його словами, з 2016 року робоча група ЄС задокументувала не менше 13 000 випадків вкидання фейкових новин, метою яких було «не лише заплутати аудиторію, а й підштовхнути її до зміни позиції».

Парламентському розслідуванню передувала низка скандалів, пов'язаних із появою в італійських ЗМІ публікацій із пропагандистськими кремлівськими наративами. 

Залучення прокремлівських експертів італійські журналісти та медіа часто аргументують необхідністю дати слово кожній зі сторін – згідно журналістських стандартів. Однак авторитетні експерти відмовляються брати участь в таких телепрограмах, заявляючи, що вони не хочуть бути причетними до поширення російської пропаганди. Вони кажуть, що не хочуть псувати ані свою репутацію, ані добре ім’я своєї організації чи інституції. Наприклад, про таку відмову нещодавно повідомила старша наукова співробітниця військового коледжу НАТО Андреа Гіллі.

Найгучніший з подібних скандалів викликало інтерв'ю глави МЗС РФ Сергія Лаврова, який, як пише Politico, «скористався нагодою, щоб практично безперешкодно брехати». Зокрема, Лавров сказав, що Адольф Гітлер був «єврейської крові». Після цього Єврокомісія нагадала мовникам ЄС, що вони «не мають допускати підбурювання до насильства, ненависті та російської пропаганди у своїх ток-шоу».

Тим часом Росія розпочала кібератаки на урядові сайти Італії. Сам кібернапад розпочався близько десятої вечора четверга. Перед цим Killnet оголосив на своїх телеграм-каналах перелік цілей (загалом близько 50), включаючи міністерства, компанії, ЗМІ та судові органи.

Угрупування Killnet іі аніше ініціювало кібератаки в Італії. 11 травня він ві напади на вебресури Сенату, верхньої палати парламенту Італії, а також Національного інститут охорони здоров'я (ISS). А 15 травня російські хакери намагалися втрутитися в інтернет-мережу конкурсу «Євробачення» під час проведення фіналу.

Фото з фейсбук-сторінки Spotted Montecitorio, Palazzo Madama

Теги по теме
Италия пропаганда
Источник материала
Поделиться сюжетом