ЄС на саміті закличе готуватися до відключення російського газу - ЗМІ
ЄС на саміті закличе готуватися до відключення російського газу - ЗМІ

ЄС на саміті закличе готуватися до відключення російського газу - ЗМІ

КИЇВ. 23 травня. УНН. Держави-члени ЄС мають активізувати підготовку до можливих серйозних перебоїв з постачанням російського газу, йдеться у проекті заяви за підсумками саміту ЄС, запланованого на 30-31 травня. Нафтове ембарго проти рф все ще обговорюється, повідомляє Euractiv, пише УНН.

У проекті висновків, які можуть однак бути змінені до того, як їх буде ухвалено, йдеться, що необхідний скоординований план дій у надзвичайних ситуаціях у Європі, що передбачає перебої в подачі газу, двосторонні угоди про солідарність та швидке заповнення сховищ газу до наступної зими.

Цитата

"Готовність (до) можливих великих перебоїв у постачанні та стійкість газового ринку ЄС мають бути покращені, зокрема, за рахунок якнайшвидшого узгодження двосторонніх угод про солідарність та скоординованого європейського плану дій у надзвичайних ситуаціях", — йдеться у проекті комюніке саміту.

Деталі

Очікується також, що лідери ЄС привітають досягнуту між перемовниками ЄС угоду, яка спрямована на те, щоб до 1 листопада 2022 року сховища ЄС були заповнені газом не менш ніж на 85%. Заповнення газосховищ до наступної зими має бути прискорене, згідно з проектом.

У проекті висновків саміту наголошується також на короткостроковій необхідності диверсифікації джерел та маршрутів поставок, а також забезпечення енергопостачання Європи за доступними цінами. Проте уряди ЄС не мають повного контролю за цінами на енергоносії. Альтернативні постачання газу, такі як скраплений природний газ із США, будуть дорожчими, ніж дешевий трубопровідний газ із росії, відзначає при цьому видання.

Раніше ЄС створив спільну платформу для закупівлі газу, яка також відкрита для країн Західних Балкан та трьох асоційованих східних партнерів ЄС. Проект заяви саміту закликає країни ЄС використати цю платформу напередодні наступного зимового опалювального сезону.

У проекті висновків саміту також згадується необхідність збільшення потужності відновлюваних джерел енергії та енергоефективності. Розширення використання відновлюваних джерел енергії "вимагатиме прискорення надання дозволів на проекти з відновлюваних джерел енергії і має підтримуватися промисловим кластером", йдеться у проекті заяви саміту.

Удосконалення процесу видачі дозволів було ключовим напрямком плану Єврокомісії з відмови від російського викопного палива REPowerEU, представленого минулого тижня. Але країни ЄС ще не підписали план, який значно прискорить повільні та складні національні процедури затвердження нових вітрових та сонячних електростанцій.

У заяві саміту також міститься заклик до оптимізації функціонування ринку електроенергії ЄС, "щоб він краще підходив для протистояння майбутній волатильності цін і був повністю пристосований для декарбонізованої енергетичної системи".

Заборона на нафту з росії все ще обговорюється

Однак, пише видання, "у проекті висновків відсутня запропонована загальноєвропейська заборона імпорту російської нафти". Відповідна пропозиція була внесена Європейською комісією на початку травня, але лідери ЄС ще не дійшли згоди щодо неї.

Вся увага, як зазначається, прикута до Угорщини - чи погодиться країна запровадити заборону нафти. Угорщина спочатку заявила, що їй потрібно 750 мільйонів євро, щоб адаптувати свою нафтопереробну та трубопровідну інфраструктуру до чогось іншого, крім російської нафти. Минулого понеділка, 16 травня, Будапешт підняв "ціну" до 15-18 мільярдів євро.

Доповнення

Три країни ЄС вже були відключені від постачання російського газу, тому що відмовилися платити за газ у рублях, як це було наказано кремлем. Польща та Болгарія втратили свої поставки наприкінці квітня, а Фінляндія - 21 травня.

Через побоювання щодо подальших збоїв та впливу на і без того високі ціни на енергоносії Європа прагне диверсифікувати постачання газу і отримувати його з джерел за межами росії.

Теги по теме
Россия Евросоюз газ
Источник материала
Поделиться сюжетом