У ЄС можуть знову не зійтися щодо шостого пакету санкцій із нафтовим ембарго проти росії - Bloomberg
У ЄС можуть знову не зійтися щодо шостого пакету санкцій із нафтовим ембарго проти росії - Bloomberg

У ЄС можуть знову не зійтися щодо шостого пакету санкцій із нафтовим ембарго проти росії - Bloomberg

КИЇВ. 23 травня. УНН. Європейський Союз навряд чи схвалить ембарго російської нафти під час зустрічі лідерів блоку наступного тижня, оскільки Угорщина продовжує виступати проти конкретно цього заходу, повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела, пише УНН.

Деталі

Так, ЄС уже кілька тижнів перебуває в безвиході через пропозицію Європейської комісії про поетапну відмову від російської нафти до початку 2023 року в межах шостого пакету санкцій у зв'язку з вторгненням рф в Україну.

Прагнучи вийти з глухого кута, Єврокомісія запропонувала Угорщині та Словаччині поетапну відмову до кінця 2024 року, а Чеській Республіці — до червня того ж року. Будапешт зазначив, що для модернізації його нафтової промисловості потрібно не менше ніж 770 мільйонів євро, а також невказану суму додаткових коштів для адаптації до потенційних стрибків цін на газ.

Зазначається, що переговори між ЄК та Угорщиною продовжуються і все ще можуть призвести до прориву до зустрічі лідерів на дводенному саміті у Брюсселі наступного тижня.

«Угорщина та деякі інші країни все ж таки порушили деякі проблеми. Я думаю, що вони вирішуються, і я сподіваюся, що нафтове ембарго буде введено протягом декількох днів», — сказав міністр економіки Німеччини Роберт Хабек в інтерв'ю Bloomberg.

Як повідомляється, Угорщина знову озвучила свої вимоги щодо нафти на зустрічі міністрів у Брюсселі у понеділок, закликавши «спочатку до рішень, а потім до санкцій», повідомив Bloomberg чиновник, знайомий із дискусіями. За його словами, це питання, швидше за все, буде «як затьмарювати, так і отруювати» саміт наступного тижня.

За словами іншого джерела, позиція Будапешта, схоже, посилюється, а не пом'якшується.

«Ми не провидці, але позиція угорського уряду ясна, і ми її дотримуємося», — заявив Bloomberg офіційний представник угорського уряду Золтан Ковач.

Міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга заявила журналістам у понеділок, що Угорщині необхідно розробити довгострокову стратегію, яка включає інвестиції у термінали та трубопроводи в інших країнах-членах.

Деякі держави-члени запропонували виключити питання нафти із санкційного пакету, інші припустили, що решта 26 членів ЄС можуть погодитись на ембарго та без участі Угорщини.

Один із людей сказав, що побоювання з приводу таких ідей полягають у тому, що вони можуть ще більше послабити пакет і призвести до того, що інші держави-члени вимагатимуть винятків. Пропозиція заборонити танкерам перевозити російську нафту до третіх країн у будь-яку точку світу була відхилена на початку цього місяця після того, як Греція заперечувала проти цього.

Угорщина, яка не має виходу до моря, раніше наполягала на тому, щоб будь-які обмеження на російську нафту були зосереджені на постачаннях по морю та звільненню трубопроводів, щоб Будапешт підтримав заборону. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що для модернізації енергетичної безпеки його країни потрібно буде від 15 до 18 мільярдів євро.

Як зазначає видання, в Угорщині одні з найнижчих цін на паливо в Європі завдяки обмеженню цін, яке значною мірою стало можливим завдяки державним субсидіям та дешевим постачанням з росії.

Нагадаємо

За даними ЗМІ, держави-члени ЄС мають активізувати підготовку до можливих серйозних перебоїв із постачанням російського газу, про що йдеться у проекті заяви за підсумками саміту ЄС, запланованої на 30-31 травня. Нафтове ембарго проти росії все ще обговорюється.

Теги по теме
Россия Евросоюз санкции нефть
Источник материала
Поделиться сюжетом