Сезонна інфекція: на що перетворився COVID-19 під час війни
Сезонна інфекція: на що перетворився COVID-19 під час війни

Сезонна інфекція: на що перетворився COVID-19 під час війни

Зважаючи на триваючі бойові дії в Україні, всі проблеми, які пов’язані з інфекційними хворобами, ще попереду.

Наразікоронавірус в Україні нікуди не зник, але він набув характеру сезонної інфекції.

Про це повідомивімунолог Федір Лапійв ефірі інформаційного телемарафону.

"В попередні часи ми бачили зростання захворювання восени, наприкінці зими та на початку весни. Звичайно, завдяки літу та відкритому простору COVID-19 знижується. Але це не означає, що він зник та залишив нас в спокої", - зазначив Лапій.

Він додав, що саме тому всім дорослим та дітям старше 12 років потрібно пройти за можливості бустерну вакцинацію від COVID-19.

"Пройдіть ревакцинацію проти COVID-19. Якщо ви не отримали друге щеплення, незважаючи на те, скільки часу минуло з першого щеплення. Або, не зважаючи скільки часу пройшло з другого щеплення, і ви не отримали бустерну дозу. Пройдіть бустерне щеплення. Це важливо для всіх нас", - додав лікар.

Він зауважив, що для дітей дуже важливим нині є захист проти поліомієліту, тому їм дуже важливо зробити необхідне щеплення.

"Тому що ми увійшли в 2022 рік, увійшли в широкомасштабну російську військову агресію зі спалахом поліомієліту. Вірус поліомієліту нікуди не зник з території України", - сказав Лапій.

За його словами, всі жахи, що пов’язані з інфекційними хворобами, ще попереду. Тому що вони починаються не одразу із початком війни.

"Очікувати спалахів інфекційних хвороб можна і там, де люди найбільше контактують між собою і на окупованих територіях, де люди не мають доступу до медичної допомоги та гігієнічних засобів", - підсумував Лапій.

Нагадаємо, окупований росіянами Маріуполь опинився на межі спалаху вкрай небезпечних інфекційних захворювань. У місті з кожним днем погіршується епідемічна ситуація. Зростання інфекційних захворювань можуть спровокувати кілька чинників. І це не лише масові поховання на всій території міста. А й дощі та підвищення температури повітря. 

Читайте також:

  • У Маріуполі росіяни влаштували пожежу на заводі: згоріли тонни насіння соняшника і олії
  • Росія блокує евакуацію з окупованих територій Запорізької і Херсонської областей - МінТОТ
  • Росіяни планували видавати паспорти СРСР мешканцям Київщини - СБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом