Ефективна проти російських ППО та Іскандерів: реактивна система залпового вогню HIMARS, характеристики
Ефективна проти російських ППО та Іскандерів: реактивна система залпового вогню HIMARS, характеристики

Ефективна проти російських ППО та Іскандерів: реактивна система залпового вогню HIMARS, характеристики

У міру розгортання театру бойових дій в Україні військові експерти дедалі частіше почали говорити про необхідність поповнення озброєння ЗСУ більш далекобійними артилерійськими системами, які могли б діставати логістичні центри противника навіть в його тилу.

Одним із таких рішень могла б стати американська реактивна система залпового вогню (РСЗВ) на базі п’ятитонного колісного шасі HIMARS з дальністю дії до 500 км.

Назва HIMARS — це абревіатура від High Mobility Artillery Rocket System.

Вимовляється як Гаймарс.

Танки, самолеты и беспилотники: какие потери понесла РФ в Украине на 71-е сутки войны.

Трохи історії.

Про розробку HIMARS вперше стало відомо в 1994 році.

У 2002 році Корпус морської піхоти США домовився з сухопутними військами США про придбання 40 систем HIMARS.

Їхнє розгортання почалося в 2005 році.

Вперше система була застосована в бойових умовах одним із підрозділів морської піхоти США в липні 2007 року в іракській провінції Аль-Анбар.

Пізніше HIMARS також була випробувана в ролі універсальної пускової установки як для запуску ракет типу “земля-земля”, так і для запуску зенітних ракет у варіанті наземного базування.

За одностайним висновком військових фахівців, HIMARS на колісному шасі — один із яскравих прикладів оптимальних рішень під час створення ефективних зразків озброєнь.

Платформа — універсальна, вогневі можливості — на різні смаки, під різні потреби, з можливістю нарощувати потенціал з урахуванням технологічного прогресу.

РСЗВ HIMARS призначена для:.

ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів ППО і вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів;.

для надання вогневої підтримки своїм підрозділам.

Тактико-технічні характеристики.

HIMARS може вести вогонь керованими і некерованими ракетами, які можуть стартувати з єдиної універсальної колісної платформи.

На одному шасі можуть бути встановлені різні типи ракет з дальністю від 70 до 500 км.

— На європейському театрі воєнних дій ракета Precision Strike missile класу “земля-земля” стане вбивцею російських систем протиповітряної оборони або комплексів Іскандер, — вважають військові оглядачі.

У проєкті військового бюджету США на 2021 фінансовий рік було виділено $1 млрд на закупівлю для американської армії одразу 1 018 перспективних оперативно-тактичних ракет за програмою Precision Strike missile.

Источник материала
Поделиться сюжетом