Виталий Бала. Есть ли угроза повторного вторжения со стороны Беларуси?
Виталий Бала. Есть ли угроза повторного вторжения со стороны Беларуси?

Виталий Бала. Есть ли угроза повторного вторжения со стороны Беларуси?

Беларусы проводят очередной этап учений рядом с границами Украины, а Лукашенко заявляет о возможности воевать за западные области Украины. From-UA решил узнать у политолога Виталия Балы, есть ли угроза повторного вторжения со стороны Беларуси?

- Насправді, якщо говорити про Білорусь, то є з цього приводу заява керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, який сказав, що поки що він не бачить загроз з боку Білорусі. В принципі, треба довіряти тим людям, які за це відповідають, вони мають більше інформації, ніж ми. Бо всі інші коментарі, користуючись публічною інформацією, вони, м'яко кажучи, можуть бути не просто недоречними, а й деколи некоректними і навіть смішними.

Ми пам'ятаємо, коли навіть наші високопосадовці говорили про те, що ніякої війни не буде, а вона прийшла, а потім вони говорили, що "ми ніколи не очікували, що це може бути зі сторони Білорусі". Хоча ще в листопаді про це писали, навіть той же Кирило Буданов давав інтерв'ю іноземним ЗМІ, що варіант наступу зі сторони Білорусі також розглядається. Тому я думаю, що в цій ситуації нам треба все ж такі покладатися на публічні заяви, які лунають з боку людей, які в темі.

Тому в цій ситуації Лукашенку вірити не можна. Ми всі пам'ятаємо, як він заявляв публічно, що ніколи зі сторони Білорусі не буде війни. З другої сторони, зважаючи на те, як себе проявили Збройні сили України, я думаю, що шансів ніяких немає. Я думаю, що у випадку, не дай Боже, що таке станеться, все-такі Білорусь захоче вести дії проти України, хоча знову, стосовно білорусів тут є великі питання, ми можемо говорити про Лукашенко, бо в публічній інформації мова йде про те, що переважна більшість білорусів не має ніяких намірів і не хоче воювати з Україною. На відміну від Росії, де 80% підтримують агресію проти України.

Тому в цій ситуації, я думаю, може завершитися для Лукашенка тим, що він втратить владу, а Білорусь, в принципі, може втратити свій суверенітет. Тобто два варіанти: він втрачає свою владу і приходить інший, або Росія змушена після того, як він втрачає владу, фактично окупувати — зайти і взяти вже під тотальний контроль Білорусь. Війна з боку Лукашенка проти України завершиться точно для нього погано, але це може бути ще й погано для Білорусі.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны