Аналітик Андрій Вігірінський пояснив, навіщо НБУ відпустив курс гривні
Аналітик Андрій Вігірінський пояснив, навіщо НБУ відпустив курс гривні

Аналітик Андрій Вігірінський пояснив, навіщо НБУ відпустив курс гривні

Про це він розповів на каналі «My.ua».

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

«Це (відпускання курсу валют, - Ред.) – рішення НБУ, а його рішення часто несинхронізовані із рішеннями уряду, але є об’єктивні процеси в економіці і ці процеси полягають у тому, що країна вже 4 місяці живе у двох паралельних курсах», - зазначив Андрій Вігірінський.

За словами юриста, перший валютний курс призначений для критичного імпорту і для експортерів, які приносять в Україну валютну виручку – це 29, а усі видатки вони несуть за курсом 35-36 – це другий валютний курс.

«Виходить розрив. Експортери, які отримують валюту і забезпечують платіжний та торгівельний баланс, в мінусі. Це фактично оподаткування на 20% (але яке не поступає у бюджет, - Ред.) через різницю у курсі. Бюджет треба чимсь наповнювати», - сказав Андрій Вігірінський.

Юрист привів приклад: імпортер привозить певну критичну продукцію до України і вартість цього імпорту йому розраховують по курсу 29 гривень, а за фактом усі ціни прив’язані десь до 35-36, то виходить, що десь 6 гривень з кожного долару митної вартості у бюджет не надходять.

«Умовно з цих 6 гривень 20% податку у бюджет не надходить. Відповідно, коли ціни вже й так зросли, то треба переглядати соціальні стандарти», - підкреслив Андрій Вігірінський.

Як повідомляв Знай.ua, Руслан Бізяєв розповів про ультиматуми СРСР балтійським країнам.

Також Знай.ua повідомляв: Владислав Михайленко заявив, що росія би не напала на Україну як члена НАТО.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны