Російська пропаганда обходить санкції через «сплячі» сайти, що видають себе за аналітичні центри чи ЗМІ – AP
Російська пропаганда обходить санкції через «сплячі» сайти, що видають себе за аналітичні центри чи ЗМІ – AP

Російська пропаганда обходить санкції через «сплячі» сайти, що видають себе за аналітичні центри чи ЗМІ – AP

Багато з них були створені задовго до війни і не були явно пов’язані з російським урядом, поки раптом не почали поширювати кремлівські тези.

Російська пропаганда обходить санкції «сплячі» сайти, що видають себе за аналітичні центри чи новинні ЗМІ. Про це пише AP із посиланням на NewsGuard – нью-йоркську компанію, що вивчає та відстежує дезінформацію в інтернеті.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Європейський Союз заблокував російські пропагандистські державні ресурси RT і Sputnik – два головних канали Кремля для поширення пропаганди та дезінформації про війну. Проте, наголошують в NewsGuard, за майже шість місяців війни кількість сайтів, які просувають той самий пропагандистський контент, різко зросла, оскільки Росія знайшла способи уникнути заборони. Зокрема, поширюючи свої наративи через сайти, які досі не мали очевидних зв’язків з РФ.

NewsGuard наразі виявила 250 сайтів, які активно поширюють російську дезінформацію про війну, і за останні місяці до них додалися десятки нових. У матеріалах на цих сайтах йде дискредитація української армії, президента та біженців, які втекли від війни за кордон.

Деякі сайти видають себе за незалежні аналітичні центри чи новинні видання. Близько половини є англомовними, інші поширюють матеріали французькою, німецькою чи італійською.

Багато з них були створені задовго до війни і не були явно пов’язані з російським урядом, поки раптом не почали поширювати кремлівські тези. У NewsGuard їх називають «сплячими» сайтами, які повільно нарощували аудиторію за допомогою нейтральних публікацій, а потім перемикнулись на пропаганду або дезінформацію, коли це стало потрібно.

Також російська пропаганда продовжує ширитися соцмережами. Хоча YouTube, TikTok, Facebook і Instagram пообіцяли видалити RT і Sputnik зі своїх платформ в Європейському Союзі, дослідники виявили, що Росія продовжує діяти через інші облікові записи. Зокрема, відео RT просто перезалили на новий ютуб-канал, який не підпадає під санкції.

Раніше видання Politico повідомило, що RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів.

Теги по теме
санкции российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом