Священник УПЦ пояснив, як відрізнити нужденного від шахрая
Священник УПЦ пояснив, як відрізнити нужденного від шахрая

Священник УПЦ пояснив, як відрізнити нужденного від шахрая

Необхідно вибірково визначати, кому справді допомагати

Визначити, чи справді потребує людина, зараз складно.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це YouTube-каналу «Православная Церковь» розповів глава Синодального відділу Української Православної Церкви із соціально-гуманітарних питань протоієрей Сергій Екшиян.

«Якщо ж виникають сумніви в тому, що людина потребує - тому що це може бути видом заробітку і люди цим промишляють - то справді виникають сумніви, чи допомагати такій людині», – зазначив отець Сергій.

Священник навів слова святителя Іоанна Златоуста, який говорить про те, що «Ти не маєш права гроші вдів та сиріт віддавати п'яницям та розпутникам».

«Милостиня нехай запітніє в руках твоїх, поки ти не дізнаєшся, кому даєш», - навів він також вислів із християнської книги І-ІІ століття «Дідахе».

Глава Синодального відділу вважає, що необхідно вибірково визначати, кому справді допомагати. «Але водночас треба розуміти, що, напевно, не від хорошого життя людина просить. І якщо для нього це не вид заробітку, все одно людина нещасна», - додав він.

«Визначити чи потребує справді людина, зараз складно. Він просить на лікування дитини, показує якісь копії документів та призначень і ніхто не може це перевірити», - пояснив протоієрей Сергій Екшиян.

Він зазначає, що в такому випадку потрібно зателефонувати лікарю, і запитати чи дійсно людина хвора. «Дуже часто, до речі, відмовляються від допомоги купити ліки, а просять безпосередньо гроші. Тут відразу видно, що людина цим просто займається», - зазначив голова Синодального відділу.

«Господь сказав: «Тому, хто просить у тебе, дай» (Мф.5:42). Але дай не багато, і принаймні твоя совість буде спокійна. Якщо ти категоричний, то маєш повне право пройти повз, тому що попереду на тебе чекатиме та людина, яка дійсно потребує, і ти допоможеш їй», - підсумував священник.

Теги по теме
УПЦ
Источник материала
Поделиться сюжетом