Керуючий справами УПЦ пояснив, чому брехня та щастя несумісні
Керуючий справами УПЦ пояснив, чому брехня та щастя несумісні

Керуючий справами УПЦ пояснив, чому брехня та щастя несумісні

Не може бути щасливим, принаймні внутрішньо, той, хто будує своє життя на брехні

Живучи в брехні, людина не може бути щасливою, бо не диявол є джерелом щастя.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) на Ютуб-каналі «Витражи: о вере в красках».

Владика пояснив, про що говориться в четвертій заповіді блаженств: «Блаженні голодні і спраглі на правду, бо вони наситяться» (Мф. 5:6).

«Якщо ти полюбиш шлях правди, то ти знайдеш Вічне Життя», - навів митрополит Антоній слова преподобного Єфрема Сиріна.

«Поняття блаженства та правди нерозривно пов'язані, причому правда - це одна з умов людського щастя. Щоправда - це вірність людини заповіту з Богом. Кожен із нас при хрещенні вступив у союз, або завіт із Богом. Ті, хто прагнуть жити по правді, образною мовою Святого Письма іменуються «голодними і спраглими правди»», - нагадав архієрей.

Він зазначив, що жити справді непросто, тому що у світі дуже багато брехні.

«Джерело брехні - диявол, на що прямо вказує Господь: «Коли говорить він неправду, говорить своє, бо він лжець і батько неправди» (Ін. 8:44). І щоразу, коли ми множимо брехню - говоримо неправду чи чинимо неправедні справи, - цим розширюємо володіння диявола. Відповідно, живучи в брехні, людина не може бути щасливою, бо диявол не є джерелом щастя», - продовжив митрополит.

Владика Антоній пояснив, що через неправду людина входить у сферу зла. «А зло та щастя несумісні. Заповіді блаженства свідчать: не може бути щастя без правди, як немає щастя в єдності з брехнею. І тому будь-яка спроба влаштувати особисте, сімейне, суспільне чи державне життя на засадах брехні неминуче призводить до поразки, поділу, хвороб та страждань», - зазначив він.

«Не може бути щасливим, принаймні внутрішньо, той, хто будує своє життя на брехні», - вважає керуючий справами УПЦ.

Владика також зазначив, що з погляду психології, брехня є ознакою двоєдушності та лицемірства: коли людина думає одне, а говорить при цьому зовсім інше. «Така двоєдушність - це насамперед свідчення духовної хвороби людини, ознака порушення цілісності людини як особистості, якась моральна «шизофренія», за якої людина намагається жити двома життями», - додав він.

«Правда - це вірність Богу та ближньому. І тому не випадково, що слова «правда» і «праведність» мають спільний корінь. Не можна стати праведним, тобто догодити Богові, якщо головним принципом твого життя не стане любов до правди. Людина може побудувати справді Богоугодне життя лише на підставі правди. А будь-яка спроба влаштування чи то сімейного, чи суспільного життя на принципах брехні та лицемірства неминуче буде приречена на провал», - підсумував митрополит Антоній.

Теги по теме
УПЦ
Источник материала
Поделиться сюжетом