Віруючі УПЦ сьогодні відзначають пам'ять преподобного Феодосія Печерського
Віруючі УПЦ сьогодні відзначають пам'ять преподобного Феодосія Печерського

Віруючі УПЦ сьогодні відзначають пам'ять преподобного Феодосія Печерського

Преподобний Феодосій помер 1074 року

Віруючі Української Православної Церкви відзначають день пам'яті преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського.

Один із засновників та ігумен Києво-Печерського монастиря преподобний Феодосій народився у стародавньому містечку Васильєв (нинішній Васильків) у 1036 році, повідомляє Центр інформації УПЦ.

У 1058 році Феодосій прийняв чернечий постриг у Печерській обителі. За його подвиги та особливі чесноти братія монастиря обрала преподобного Феодосія своїм ігуменом у 1062 році.

Преподобний Феодосій помер 1074 року. Через 18 років після смерті святого, його нетлінні мощі перенесли до Успенського храму. Знайти місце, де був похований святий, доручили преподобному Нестору Літописця.

За три дні до свята Успіння було знайдено місце поховання преподобного Феодосія. Гроб з тілом святого відкопували всю ніч, на ранок збережені мощі святого були винесені з печери. Відкриття мощів святого ознаменувалося чудесами та знаменами.

Тієї ночі багато ченців бачили надзвичайне світло над печерою святого. 27 серпня, до свята Успіння Пресвятої Богородиці, мощі з належними їм почестями були перенесені до Успенського храму. З того часу від гробниці преподобного Феодосія виходило безліч зцілень. Через 18 років після перенесення мощів подвижник був зарахований до лику святих.

У 1240 році, під час нашестя монголо-татар, рака з мощами разом з іншими священними реліквіями була захована братією монастиря під спудом Успенського собору, де вона й досі перебуває.

Теги по теме
УПЦ
Источник материала
Поделиться сюжетом