Семен Обломей мріяв лікувати дерева, та війна забрала його життя, але справа воїна житиме в столичному ботсаду
Семен Обломей мріяв лікувати дерева, та війна забрала його життя, але справа воїна житиме в столичному ботсаду

Семен Обломей мріяв лікувати дерева, та війна забрала його життя, але справа воїна житиме в столичному ботсаду

Семен Обломей - третьокурсник Національного університету біоресурсів і природокористування, у перші дні повномасштабного вторгнення пішов у військо і захищаючи Сіверодонецьк, 21 червня, загинув внаслідок російського авіаудару.

Його знайомі називають Семена Обломея воїном світла, а ще людиною, яка вміла мріяти і любила природу. Семен залишив по собі не лише пам’ять, а й рослини, які рятував та вирощував, йдеться в ТСН.  

На останньому інтерв’ю Семена на передовій, яке записав журналіст Юрій Бутусов, розповідає, що його позивний «Сем» і що йому лише нещодавно виповнилося 22 роки.

«Це звичайно, що був майбутній або вчений, або викладач вузу, або людина можливо міжнародного якогось плану. Але клята війна забрала таких людей», - каже директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида.

У навчальному закладі бійця на табличці зазначили всіх полеглих учнів, серед них тепер і ім’я Семена. Та живе він не лише у пам’яті.

У ботанічному саду в Києві батько Семена саджає його деревце, а вода для поливу рослин у цьому ботсаду - проєкт благодійного фонду, до якого Семен Обломей долучився більше року тому. «Семен відчував дерева, він дуже багато про них читав, вивчав, цей проєкт в ботсаду - була частина його місії,’ допомогти деревам», - каже подруга Яна.

Семен дуже любив природу і хотів їй допомогти. Відповідав за закупи для системи поливу, доправляв труби на скейті, до речі і на пари приїздив також на ньому. Разом із іншими волонтерами копав траншеї. Завдяки і Семенові, дерева у ботанічному саду матимуть воду. «Він дуже чітко умів ставити ціль і до неї рухатися. Він не просто мріяв, він складав план. Завжди виважений, завжди впевнений», - каже доцент кафедри відтворення лісів НУБ Ганна Лобченко

Усі, хто знав Семена Обломея, не уявляли його зі зброєю  через його світогляд. Але коли дізнались, що він вирішив піти у військо, зрозуміли - такий його характер.

Зараз біля посадженого дерева гінкго - книга із світлинами Семена. Тут посилання на відео, яке він зняв із друзями.

Незадовго до загибелі Семен приїздив додому. Відсвяткував свій день народження і одружився, але рвався до друзів на передову. «Подружився з побратимами, з ними зріднився, потім сказав, що от я на війні дізнався, що таке справжня чоловіча дружба. І от останні слова, які були написані мені – Ганна Олексіївна, я роблю те, що маю», - пригадує його університецька наставниця.

«Дуже хотілось б вже полишити війну, якби вона полишила нас, поки війна в такій активній фазі, я бачу себе корисним тут. От такий шлях», - твердить Семен на своєму останньому інтерв’ю.

Екзотичне дерево Гінкго білоба - ніколи не старіє, така його біологічна природа. Семен не зміг його висадити сам, але воно ростиме тисячі років. «Семен же його виростив, а ми разом з Семеном даєм цьому дереву можливість далі жити», - кажуть у ботсаду.

А ще Обломей мріяв стати арбористом - той, хто лікує дерева. В Україні таких спеціалістів дуже мало. Тепер його друзі та родина хочуть започаткувати стипендіальний фонд імені Семена, щоб навчати цій справі таких самих спраглих до природи людей.

Читайте також:

ЗСУ знищили базу військових РФ у Таврійську на Херсонщині

Які вживані авто найчастіше привозять українці з Польщі: топ-15 моделей та скільки вони коштують

Росіяни бомбардували Миколаївщину 500-кілограмовими авіабомбами і випустили ракету з винищувача Су-35

Источник материала
Поделиться сюжетом