Боррель закликав негайно звільнити засуджених у Луганську спостерігачів ОБСЄ
Боррель закликав негайно звільнити засуджених у Луганську спостерігачів ОБСЄ

Боррель закликав негайно звільнити засуджених у Луганську спостерігачів ОБСЄ

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Верховний представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель закликав негайно звільнити працівників Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), які були засуджені окупаційною владою у Луганську, передає УНН.

Цитата

"Користуючись нагодою, я хочу привернути увагу до двох членів ОБСЄ в Україні, які були засуджені до 13 років ув’язнення в результаті так званих правових процедур у Луганську. Вони мають бути відпущені безумовно та негайно", - заявив Боррель.

Крім цього, зауважив головний дипломат ЄС, протягом роботи Генеральної Асамблеї ООН представники Євросоюзу продовжуватимуть порушувати питання злочинів росії, скоєних на території України.

"Кількість злочинів у зоні бойових дій в Україні продовжує зростати. Ці звірства не можуть залишатися без покарання винних. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну у цьому сенсі, в рамках співпраці команд з розслідування, підтримуючи Міжнародний кримінальний суд та зусилля допоміжної місії ЄС в Україні", - підсумував він.

Раніше

У квітні 2022 року ОБСЄ висловила "крайню стурбованість" щодо затримання чотирьох її співробітників на територіях, зайнятих проросійськими сепаратистами на сході України та закликали "негайно звільнити людей".

Що передувало

ОБСЄ розгорнула місію на сході України в 2014 році після анексії Криму росією, проте термін її мандату закінчився 31 березня цього року, після того, як росія звинуватила спостерігачів в упередженості і не стала продовжувати дозвіл на їхню роботу на кордоні з невизнаними республіками.

У самопроголошених "республіках" "днр" та "лнр" раніше зажадали у спостерігачів ОБСЄ залишити територію до кінця цього місяця. У квітні представники самопроголошеної "лнр" повідомляли про затримання спостерігачів за підозрою в держзраді та "передачу відомостей закритого характеру іноземним спецслужбам".

Теги по теме
Россия война Евросоюз ОБСЕ
Источник материала
Поделиться сюжетом