Центральний банк Швейцарії здійснив найбільше в історії підвищення ключової ставки
Центральний банк Швейцарії здійснив найбільше в історії підвищення ключової ставки

Центральний банк Швейцарії здійснив найбільше в історії підвищення ключової ставки

КИЇВ. 22 вересня. УНН. У четвер центральний банк Швейцарії здійснив найбільше за всю історію підвищення ключової процентної ставки слідом за Федеральною резервною системою США та іншими центральними банками по всьому світу, які зробили агресивні дії для стримування інфляції. Про це пише АР, передає УНН.

Деталі

Ставка у Швейцарії збільшилася з мінус 0,25% до 0,5%, поклавши край кільком рокам негативних відсоткових ставок, що свідчить про стабільне зростання, низьку інфляцію у поєднанні з привабливістю Швейцарії як надійного притулку для активів.

Швейцарський національний банк не може виключити, що подальше підвищення, що перевищує зростання на три чверті відсоткового пункту, "необхідне для забезпечення цінової стабільності в середньостроковій перспективі", — заявив голова правління SNB Томас Джордан.

Швейцарська валюта впала більш ніж на 1% до євро після оголошення банку, при цьому економісти кажуть, що деякі інвестори, можливо, очікували ще більшого підвищення.

Підвищення було спрямоване на зниження інфляції, яка в серпні склала 3,5%, що набагато нижче за рекордні 9,1% у 19 сусідніх країнах Європейського Союзу, які використовують євро.

Деякі економісти кажуть, що Швейцарія виявилася менш уразливою до інфляційного тиску, тому що вартість життя в багатій альпійській країні відносно висока порівняно з її основними сусідами: країнами Європейського Союзу.

Нещодавній стрибок вартості швейцарського франка порівняно з євро, наприклад, змусив багатьох швейцарських споживачів перетнути кордон із сусідніми країнами, такими як Франція чи Німеччина, щоб купити бензин та інші споживчі товари, які раптово стали там відносно дешевшими.

Доповнення

Швейцарія не є членом ЄС, але більшість її економічної діяльності пов'язана з блоком ЄС.

Відносини між Швейцарією та ЄС останніми роками були напруженими через такі питання, як понад 100 двосторонніх угод, які обидві сторони намагалися відновити, та вимоги деяких популістських політиків у Швейцарії обмежити кількість громадян ЄС, які можуть жити та працювати в країні. Ця концепція дуже непокоїть Брюссель, тому що одним із центральних принципів ЄС є вільне переміщення людей територією його держав-членів та з іншими партнерами у так званій Шенгенській зоні.

Теги по теме
Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом