Як швидко очистити решітку газової плити: універсальні способи
Як швидко очистити решітку газової плити: універсальні способи

Як швидко очистити решітку газової плити: універсальні способи

Не кожна господиня знає, як відмити решітку газової плити. Залишки їжі та жировий шар, пилюка поступово збільшуються та в'їдаються у поверхню. Розповідаємо універсальні способи, які допоможуть почистити решітку газової плити від бруду та жиру.

Решітки від газової плити в залежності від матеріалу з якого зроблені бувають:

  • Чавунними, вони відрізняються великою вагою, при цьому вони вкрай вибагливі у догляді — не зазнають жорстких абразивів, агресивних мийних засобів та тривалого контакту з водою.
  • Емальованими — до утворення нагару виглядають гладкими та блискучими, бояться механічних пошкоджень.
  • Стальними - це найневибагливіші до чистки решітки, у первозданному вигляді мають блискучу металеву поверхню, однак у процесі експлуатації покриваються зазвичай чорним нагаром.

Спосіб миття решітки залежить від її конструкції, найзручніше, звичайно, чистити знімні грати. Перед миттям потрібно зняти з решітки, якщо є  всі пластикові та гумові деталі.  Залежно від матеріалу виготовлення решітку можна замочити в розчині мийного засобу, відправити в посудомийну машину або пропарити в духовці. Для очищення важкодоступних місць можна використовувати стару зубну щітку.

Засоби  для чистки решітки залежать від матеріалу з якої вона виготовлена. Розповідаємо про універсальні народні способи  чищення чавунної, емальованої чи сталевої решітки газової плити.

Перед тим як чистити решітки бажано замочити у воді. Чавунні грати погано взаємодіють з водою, а ось емальовані та сталеві перед обробкою краще на кілька годин замочити у гарячій воді із засобом для миття посуду, миючим засобом для кухонних поверхонь або содою.

  • Якщо є парогенератор — це  найефективніший метод усунути жир і нагар з решітки будь-якого типу. Як пароочисник можна використовувати духовку — помістіть внизу вогнетривку місткість із водою, а решітку —  на рівень вище.  Потрібно стежити за рівнем води в піддоні — у міру випаровування її кількість слід регулярно поповнювати. Щоб збільшити ефект у воду можна додати кілька столових ложок оцту.
  • Очистити решітку газової плити можна в пакеті  за допомогою нашатиря. Нашатирний спирт залишається лідером серед народних засобів по очищенню  решітки. Потрібно пам'ятати, що  всі роботи з нашатирем потрібно проводити на відкритому повітрі. Помістіть грати в щільний пакет із застібкою і рівномірно розпорошіть нашатир на поверхні решітки. Залишіть решітку в пакеті з нашатирем на ніч, після чого шматки нагару можна легко видалити звичайною кухонною губкою.
  • Гірчичний порошок – найбільш екологічний засіб для розчинення жиру. Змішайте суху гірчицю з водою до консистенції кашки та нанесіть суміш на 1-2 години, після чого змийте її. Для посилення ефекту можна додати до гірчичної суміші оцет та засіб для миття посуду.
  • Ще один народний рецепт — це проварити решітку в мильному розчині. Натріть господарське мило, додайте  канцелярського клею та воду, проваріть решітку в киплячій суміші та залиште на плиті на годину. Після цього помістіть у холодну воду — нагар відійде разом із шаром клею.Даний спосіб не підходить для емалі.

Свіжі забруднення видалити набагато простіше. Тому краще завести звичку щотижневого чищення решітки газової плити від бруду. 

Читайте також:

  • Як вибрати електропростирадло: поради від фахівця
  • Як утеплити вхідні двері: що робити з дерев'яними, металевими конструкціями
  • Як помити вікна ззовні, якщо живеш на високому поверсі
Источник материала
Поделиться сюжетом