Здобні булочки у формі кісок навівають нам приємні спогади, коли ми брали таку випічку до чаю в їдальні або хлібному магазині. Повітряну випічку можна зробити самостійно - магазинні ласощі ніколи не зрівняються з домашніми. Публікуємо рецепти косичок з різними начинками.
- Здобні косички з дріжджового тіста
- Здобні сирні косички без дріжджів
- Косички дріжджові з яблуками
Здобні косички з дріжджового тіста
- Борошно - 500 г.
- Цукор - 3 ст.л. + трохи для посипання.
- Щіпка солі.
- Ванільний цукор - 1 пакетик.
- Дріжджі сухі - 1 ст. л.
- Кефір - 200 мл.
- Молоко - 50 мл.
- Вершкове масло - 50 г.
- Яйця-2 шт. + для змазування булочок 1 шт.
- Цукор для посипання.
Молоко злегка нагріти в мікрохвильовці. Розвести в молоці дріжджі і половину цукру. Залишити на 15 хвилин. Збити яйця з сіллю, іншим цукром і ванільним цукром. Влити в яєчну суміш розтоплене вершкове масло, теплий кефір і дріжджову суміш. Перемішати до однорідності.
Поступово всипати борошно в суміш і замісити тісто спочатку віночком, а потім руками. Викласти тісто у велику миску і залишити на 1,5 години в теплому місці. З пишного тіста скачати ковбаски і заплести косички. Викласти на деко з пергаментом. Змастити булочки збитим яйцем і посипати цукром або кунжутом. Випікати 25 хвилин при 180°.
Здобні сирні косички без дріжджів
- Яйця - 1 шт.
- Сметана - 2 стол.л.
- Соняшникова олія - 80 мл.
- Ванілін - 1.5 г.
- Оцет - 1 чайн.л.
- Крохмаль (будь-який) - 1 чайн.л.
- Цукор - 100 г.
- Борошно - 300 г.
- Сода харчова - 1 чайн.л.
- Сир - 150 г.
- Сіль - щіпка.
Борошно просіяти кілька разів, щоб випічка була повітряною. Погасити соду оцтом і всипати в борошно. Вмішати сметану, крохмаль і ванілін. Окремо збити яйце з цукром. У яєчну суміш вмішати сир, масло і сіль. Змішати сирно-яєчну і сметанно-борошняну суміші і замісити густе тісто, поки воно не перестане липнути до рук.
Поділити тісто на рівні частини і розкачати в тонкі ковбаски. Заплести косички. Зверху можна посипати булочки цукром, кунжутом або горіхами. Випікати 35 хвилин при 180°.
Косички дріжджові з яблуками
- Молоко - 200 мл.
- Цукор - 5 ст. л.
- Борошно - 450 г.
- Яблука - 4 шт.
- Дріжджі свіжі - 20 г.
- Вершкове масло - 50 г.
- Соняшникова олія - 1 ст. л.
- Яйця - 1 шт.в тісто і 1 шт. для змазування.
- Ванільний цукор - 10 г.
- Сіль - щіпка.
Молоко підігріти, вмішати дріжджі і ложку цукру. Залишити опару на 20 хвилин. Потім додати в опару яйце і розтоплене масло, решту цукру, ванільний цукор, сіль. Поступово всипати просіяне борошно. Замісити руками густе тісто, накрити плівкою і залишити на 1 годину для підйому.
Яблука очистити від серцевини і нарізати кубиками. Обсмажити до м'якості на сковороді з соняшниковою олією. Охолодити. Тісто розділити на 3 однакові частини і розкачати в прямокутники. У центр прямокутника викласти яблука, а на боках зробити надрізи, як показано на фото.
Заплести яблука в косу. Викласти косички на деко з пергаментом і змастити збитим яйцем. Залишити на 30 хвилин, щоб тісто піднялося. Випікати косички 40 хвилин при 180°.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Ажурні млинці на кислому молоці: дуже тонкі і не рвуться
- Універсальний заварний крем для десертів: 4 кращих рецепта
- Лінива піца на лаваші: дуже ситне блюдо за 10 хвилин