Поблизу витоків на "Північному потоці" помітили російські кораблі – CNN
Поблизу витоків на "Північному потоці" помітили російські кораблі – CNN

Поблизу витоків на "Північному потоці" помітили російські кораблі – CNN

КИЇВ. 29 вересня. УНН. Представники європейської служби безпеки помітили кораблі вмс росії поблизу витоків у трубопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2". Про це пише УНН із посиланням на CNN.

Цитата

"За словами двох представників західної розвідки та ще одного джерела, знайомого з цим питанням, представники європейської служби безпеки у понеділок та вівторок помітили кораблі вмс росії поблизу витоків у трубопроводах "Північного потоку", які, ймовірно, були викликані підводними вибухами", – повідомило CNN.

Деталі

Як зазначили джерела, незрозуміло, чи причетні ці кораблі до витоків, проте це один з факторів, які вивчатимуть слідчі. Один із співробітників розвідки повідомив, що минулого тижня неподалік від цих районів також помітили російські підводні човни.

За словами датського військового посадовця, кораблі рф регулярно діють у цьому районі, тому їх присутність не обов'язково свідчить про причетність москви до інциденту.

"Ми бачимо їх щотижня. Останніми роками активність росії в Балтійському морі зросла. Вони досить часто перевіряють нашу обізнаність – і в морі, і в повітрі", – сказав він.

Попри це, за словами американських посадовців, росія залишається головним підозрюваним, якщо підтвердиться навмисний саботаж, оскільки "немає інших правдоподібних підозрюваних, здатних і охочих провести операцію".

На думку західних офіційних осіб, знайомих з останніми даними розвідки, москва, ймовірно, вважала б такий крок "вартим своєї ціни", якщо він допоможе збільшити витрати на підтримку України в Європі. Вони додають, що російський диктатор володимир путін прагне, щоб європейці виступили проти економічної ізоляції рф через підвищення вартості електроенергії та наближення зими. До того ж, зазначив чиновник із США, саботаж на трубопроводах "Північний потік" може "показати, на що здатна росія".

Що передувало

Напередодні стало відомо, що в Данії, на південний схід від острова Борнхольм у Балтійському морі, стався витік у газопроводі "Північний потік-2". Морське управління Швеції повідомило про три витоки на газопроводі "Північний потік-1".

За даними ЗМІ, уряд Данії взяв на себе ініціативу в розслідуванні інциденту та встановив зону відчуження протяжністю п’ять морських миль, а також заборону на польоти у зоні протяжністю 1 кілометр.

Теги по теме
Россия Северный поток-2
Источник материала
Поделиться сюжетом