Виявлений четвертий витік на газопроводі «Північний потік»
Виявлений четвертий витік на газопроводі «Північний потік»

Виявлений четвертий витік на газопроводі «Північний потік»

Шведська берегова охорона виявила четвертий витік на газопроводі «Північний потік»

Два витоки виявлені у виключній економічній зоні Швеції, інші два - у датській економічній зоні, передає «УНІАН» із посиланням на Sky News.

«Акти саботажу проти газопроводів в Балтійському морі, імовірно, були навмисними атаками з використанням підводних вибухових пристроїв з дистанційним підривом», - повідомили Sky News джерела у британській обороні.

Вони сказали, що міни могли бути спущені на довгій мотузці, скинуті за борт човна або розміщені поруч з трубопроводами за допомогою підводного безпілотника кілька місяців або навіть років тому.

Після повідомлень компанії-оператора Nord Stream про різке падіння пропускної здатності в обох нитках газопроводу «Північного потоку» з'явилася інформація про кілька вибухів в районі трубопроводу.

Витоки пов'язали з виявленими в трубах дірами, які могли бути, за повідомленням урядів Швеції і Данії, результатом цілеспрямованого підриву.

Пізніше Служба безпеки Швеції зазначила, що за цим «стоїть іноземна держава».

І хоча у європейських спецслужб є факти активності ВМФ Росії в тому районі, те, що трапилося, поки з Росією офіційно не пов'язують. Водночас у Міноборони Британії прямо заявили про причетність РФ до підриву трубопроводів. Вона, як вважається, має як можливість, так і мотивацію для навмисного пошкодження трубопроводів.

І Данія, і Швеція проводять розслідування, але огляд місця ще не проведено, і подробиці про те, що саме викликало вибухи, залишаються уривчастими. Тиск в трубах ускладнює наближення до місця витоку.

Хоча газопровід «Північний потік – 2» і заповнений газом, він не був використаний для експорту палива з Росії. Через російське вторгнення в Україну Німеччина заморозила процес сертифікації газопроводу, і він не був запущений.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
газ
Источник материала
Поделиться сюжетом