Азербайджан заявив про виявлення масового поховання в Карабаху
Азербайджан заявив про виявлення масового поховання в Карабаху

Азербайджан заявив про виявлення масового поховання в Карабаху

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Азербайджан заявив у середу, що виявив братську могилу своїх солдатів, імовірно страчених вірменськими сепаратистськими силами під час війни 1990-х за спірний регіон Нагірного Карабаху, передає УНН.

Цитата

«У селі Еділлі виявлено братську могилу азербайджанських військовослужбовців, закатованих та розстріляних під час першої карабахської війни», - повідомив у середу в Twitter радник президента Ільхама Алієва із зовнішньої політики Хікмет Гаджієв.

Деталі

Він сказав, що «4000 азербайджанських військовослужбовців та мирних жителів залишаються зниклими безвісти після війни 1990-х років, і Вірменія відмовляється розкривати місця масових поховань».

Наміг Ефендієв із державної комісії у справах військовополонених повідомив AFP, що «з лютого у братській могилі було виявлено 25 людських останків».

Заява Баку пролунала за кілька днів після того, як Вірменія звинуватила азербайджанські війська у військових злочинах, скоєних під час кровопролитних прикордонних зіткнень минулого місяця.

Доповнення

Баку і Єреван вели дві війни - в 2020 році і в 1990-х роках - за гірський район Нагірного Карабаху, що оспорюється, населений вірменами анклав Азербайджану.

У вересні щонайменше 286 людей було вбито з обох сторін, перш ніж перемир'я поклало край найзапеклішим зіткненням з часів війни 2020 року.

Шеститижнева війна 2020 року забрала життя понад 6500 військовослужбовців з обох сторін і закінчилася припиненням вогню за посередництва росії.

За угодою Вірменія поступилася ділянками території, які вона контролювала протягом десятиліть, і Москва направила близько 2000 російських миротворців для спостереження за перемир'ям.

У зв'язку з посиленням ізоляції Москви на світовій арені після її вторгнення в Україну Сполучені Штати та Європейський Союз взяли на себе провідну роль у процесі нормалізації вірмено-азербайджанських відносин.

У неділю міністри закордонних справ Вірменії та Азербайджану зустрілися у Женеві, де розпочали підготовку тексту майбутньогомирного договору.

Коли 1991 року розпався Радянський Союз, етнічні вірменські сепаратисти в Нагірному Карабаху відкололися від Азербайджану. Після цього конфлікт забрав близько 30 000 життів.

Теги по теме
Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом