Від 4 до 14 років в'язниці: У Білорусі оголосили вироки журналістам інформагентства «БелаПАН»
Від 4 до 14 років в'язниці: У Білорусі оголосили вироки журналістам інформагентства «БелаПАН»

Від 4 до 14 років в'язниці: У Білорусі оголосили вироки журналістам інформагентства «БелаПАН»

Головну редакторку агенції Ірину Левшину засудили в Білорусі до 4 років колонії, колишнього гендиректора Дмитра Новожилова – до 6 років, його заступника Андрія Олександрова – до 14 років, соціологиню Ірину Злобіну – до 9 років ув'язнення.

Мінський обласний суд оголосив вироки для чотирьох фігурантів справи, пов'язаної з інформаційним агентством «БелаПАН», повідомляє «Білоруська асоціація журналістів».

Зазначається, що судові засідання проходили в закритому форматі, а всі учасники підписали документ про «нерозголошення процесуальної таємниці». Таким чином, невідомо, які терміни для обвинувачених вимагав прокурор.

Суддя зрештою оголосив, що головну редакторку агенції Ірину Левшину засуджено до 4 років колонії, колишнього гендиректора Дмитра Новожилова – до 6 років, його колишнього заступника Андрія Олександрова – до 14 років, соціологиню Ірину Злобіну – до 9 років ув'язнення.

Також обвинуваченим присудили штрафи: Новожилову – 22 400 білоруських рублів (326 тис. грн), Злобіній – 25 600 руб. (373 тис. грн), Олександрову – 32 000 руб. (466 тис. грн). Їм також заборонено обіймати певні посади протягом п'яти років.

Рішення теоретично може бути оскаржено у судах вищих інстанцій.

Ірину Левшину та Дмитра Новажилова затримали 18 серпня 2021 року, Андрій Олександров та Ірина Злобіна знаходяться за ґратами з 12 січня 2021-го. 

Олександрову, Левшиній та Новожилову були висунуті обвинувачення у «створенні та діяльності екстремістського формування», хоча всі вони були затримані до того, як КДБ Білорусі оголосило агентство таким «екстремистським».

Андрію Олександрову та Ірині Злобіній спочатку інкримінували «підготовку осіб до участі у масових заворушеннях» (за сплату штрафів замість учасників мирних протестів), а згодом звинуватили у «державній зраді».

Олександрова та Новожилова також звинуватили в несплаті податків з діяльності інформагентства у розмірі 200 тисяч доларів.

Фото: Брестская газета

Теги по теме
Беларусь
Источник материала
Поделиться сюжетом