ВР просить ЄС продовжити тимчасові заходи з лібералізації торгівлі
ВР просить ЄС продовжити тимчасові заходи з лібералізації торгівлі

ВР просить ЄС продовжити тимчасові заходи з лібералізації торгівлі

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Верховна Рада України підтримала Постанову про Звернення до Європейського Парламенту та Ради ЄС щодо поглиблення економічної співпраці та продовження дії тимчасових заходів з лібералізації торгівлі. Про це повідомив голова фінансового комітету ВР, нардеп Данило Гетманцев, передає УНН.

Звернення має на меті продовження пільгового режиму для експорту продукції українських товаровиробників до країн ЄС, що дозволить поглибити економічну співпрацю з ЄС.

Цитата

«Сподіваємося на підтримку нашої ініціативи з боку ЄС, адже пролонгація існуючих заходів лібералізації торгівлі до моменту завершення перемовин про вступ України в ЄС має стати дієвою підтримкою українського бізнесу, яка дозволить йому з більшою впевненістю планувати відновлення своїх виробничих потужностей та розвиток експортного потенціалу», - написав нардеп у своєму Телеграм-каналі.

Контекст

4 червня 2022 року набув чинності Регламент Європейського Парламенту та Ради № 2022/870 про тимчасові заходи з лібералізації торгівлі. Це рішення доповнило можливості, які мали українські експортери відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Тарифи, які прописані в Угоді, були тимчасово призупинені. Йдеться про:

  • мита для промислової продукції;
  • призупинення застосування системи вхідних цін для фруктів та овочів;
  • призупинення усіх тарифних квот для сільськогосподарської продукції;
  • призупинення антидемпінгових мит на імпорт товарів походженням з України;
  • призупинення застосування глобальних захисних заходів щодо українських товарів.

Строк дії тимчасових правил – 1 рік. Ухвалене 6 жовтня парламентом звернення було ініційоване групою нардепів через те, що не всі українські товаровиробники в умовах війни та ускладнення логістики зможуть скористатися послабленнями.

Слід зауважити, що ЄС, за підсумками 2021 року, був найбільшим торговельним партнером України. В 2021 році на Євросоюз припадало 39% від загального обсягу торгівлі нашої держави. Обсяг товарообігу зріс на 35% та склав 62,5 млрд доларів.

Теги по теме
Верховная Рада Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом