КСУ визнав неконституційним обмеження пенсій для військових
КСУ визнав неконституційним обмеження пенсій для військових

КСУ визнав неконституційним обмеження пенсій для військових

КИЇВ. 13 жовтня. УНН. Конституційний Суд визнав неконституційним скасування або обмеження пенсій для ЗСУ та інших військових формувань, які зазищають Україну від агресії росії з 2014 року, передає УНН з посиланням на рішення суду.

Зокрема, заявники, як учасники АТО, наголосили, що встановлені у статті 2 закону №3668 "обмеження максимального розміру пенсій порушують гарантовані Конституцією України права людини, зміст та обсяг яких не можуть бути звужені".

Цитата

"Конституційний Суд України визнав неконституційними приписи статті 2 Закону №3668, що поширюють свою дію на Закон України №2262, в тім, що вони не забезпечують соціальних гарантій високого рівня, що мають бути забезпечені державою відповідно до спеціального юридичного статусу громадян України, які перебувають на службі у Збройних силах України та в інших військових формуваннях, а також осіб, що збройно захищають суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність України під час агресії російської федерації проти України, розпочатої в лютому 2014 року", - ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комітет ВР підтримав законопроєкт про пенсії для політв’язнів комуністичного режиму

Деталі

Як зазначили, КСУ дійшов висновку, що пенсійне забезпечення як основний складник соціальних гарантій високого рівня стосовно громадян України, які перебувають на службі у ЗСУ та в інших військових формуваннях, а також осіб, що збройно захищають суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність України під час агресії росії проти України, розпочатої в лютому 2014 року, не може бути скасоване або обмежене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін переглянув нарахування пенсій військовослужбовцям

Також КСУ зазначив, що приписи закону №3668, визнані неконституційними, втрачають чинність через шість місяців із дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення та зобов’язав Верховну Раду привести нормативне регулювання у відповідність із Конституцією України та цим рішенням.

Теги по теме
Конституционный суд пенсии
Источник материала
Поделиться сюжетом