Австралія відмовилася від визнання Єрусалима "столицею" Ізраїлю
Австралія відмовилася від визнання Єрусалима "столицею" Ізраїлю

Австралія відмовилася від визнання Єрусалима "столицею" Ізраїлю

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Австралія скасувала визнання попереднім урядом Західного Єрусалиму столицею Ізраїлю, заявила у вівторок міністр закордонних справ, що викликало розчарування у Ізраїлю, передає УНН посилаючись на АР.

Деталі

Лівоцентристський уряд Лейбористської партії погодився знову визнати Тель-Авів столицею. Кабінет також підтвердив, що статус Єрусалиму має бути вирішено у ході мирних переговорів між Ізраїлем та палестинцями, заявила міністр закордонних справ Пенні Вонг.

Австралія, як і раніше, прихильна до двостороннього вирішення конфлікту між ізраїльтянами і палестинцями, і «ми не підтримаємо підхід, який підриває цю перспективу», - сказала Вонг.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід висловив розчарування позицією Австралії, що змінилася.

"Єрусалим - вічна неподільна столиця Ізраїлю, і ніщо цього не змінить", - йдеться у заяві Лапіда.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю заявило, що викличе посла Австралії, щоб висловити «глибоке розчарування» рішенням, яке було «засновано на недалекоглядних політичних міркуваннях».

Високопоставлений палестинський чиновник Хусейн Аль-Шейх сказав, що вітає рішення Австралії «та її підтвердження того, що майбутнє суверенітету над Єрусалимом залежить від постійного рішення, що ґрунтується на міжнародній законності».

Що передувало

Колишній прем'єр-міністр Скотт Моррісон офіційно визнав західний Єрусалим столицею Ізраїлю у грудні 2018 року, хоча посольство Австралії залишилося у Тель-Авіві.

Ця зміна послідувала за рішенням тодішнього президента США Дональда Трампа перенести посольство США з Тель-Авіва до Єрусалиму. Президент Джо Байден зберіг посольство в Єрусалимі.

Під час Близькосхідної війни 1967 року Ізраїль захопив Східний Єрусалим, де є святині трьох релігій, а також Західний берег і сектор Газа. Палестинці вважають Східний Єрусалим як столицю майбутньої держави. Статус Єрусалиму залишається одним із найгостріших питань у багаторічному конфлікті та спровокував численні спалахи насильства.

Лише кілька країн, включаючи Косово та Гватемалу, приєдналися до США у визнанні Єрусалима столицею Ізраїлю.

Теги по теме
Израиль Австралия
Источник материала
Поделиться сюжетом