Затримка суден із зерном: МЗС України закликало світ зупинити росію
Затримка суден із зерном: МЗС України закликало світ зупинити росію

Затримка суден із зерном: МЗС України закликало світ зупинити росію

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. Міністерство закордонних справ України закликало світ, зокрема країни Африки та Азії, змусити росію припинити затримувати роботу "зернового коридору". Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу МЗС.

Цитата

"Міністерство закордонних справ України стурбоване діями російської федерації, які призводять до затримки роботи Чорноморського "зернового коридору". (...)  Ми закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема країни Африки та Азії, які покладаються на експорт зернових з України, вимагати від росії негайно припинити ці штучні затримки в перевірках суден зернового коридору. Ми не маємо дозволити кремлю тримати мільйони людей заручниками його голодних ігор", – ідеться у повідомленні.

Деталі

Як зазначили, з 14 жовтня російські інспектори спільного координаційного центру у Стамбулі суттєво затримують перевірку суден, які прямують до портів України для завантаження зерновими або вже є завантаженими і прямують до кінцевого пункту призначення. Внаслідок цього понад 165 суден застрягли у черзі біля протоки Босфор, і їхня кількість щодня збільшується.

У МЗС України вважають, що затримки суден політично мотивовані – нещодавно російське керівництво вимагало нових поступок за згоду москви продовжити дію "зернової ініціативи".

"Затримки з перевірками вже не дозволили Україні експортувати додаткові 3 мільйони тонн зерна. 10 мільйонів людей в світі не отримали вчасно їжу через політичні амбіції росії", – повідомили у відомстві.

Україна звернулася до секретаріату спільного координаційного центру з проханням терміново врегулювати питання затримок з боку росії, зокрема за допомогою збільшення кількості інспекторів у протоці Босфор.

Нагадаємо

Через те, що росія свідомо затримує реалізацію "зернової ініціативи", українські порти останнім часом працюють лише на 25-30% своїх можливостей.

Теги по теме
Украина экспорт
Источник материала
Поделиться сюжетом