Золкін: Повертаючись у Росію, їхні полонені під впливом пропагандистів одразу перевзуваються
Золкін: Повертаючись у Росію, їхні полонені під впливом пропагандистів одразу перевзуваються

Золкін: Повертаючись у Росію, їхні полонені під впливом пропагандистів одразу перевзуваються

Правдивість показів російських полонених після обміну залежить від того, чи зустрілися вони з пропагандистами.

Володимир Золкін — автор каналу @Volodymyr Zolkin, координатор проєкту МВС «Ищи своих» та людина, яка провела понад 500 допитів полонених росіян.

У новому випуску ютуб-проєкту «Орестократія» гість розповів про менталітет ворога та як колишні полонені перевзуваються просто в повітрі.

«У нас інтерв'ю можуть тривати півтори-дві години, це нормальна розмова, де вони розкривають деякі епізоди і говорять правдиво. А повертаючись у Росію, вони одразу перевзуваються, і починають говорити так, як їм скажуть. Це свідчить про те, що вони автоматично забувають про своїх начебто товаришів, які залишилися в полоні. Начебто у нацистів. Виходить, або нема ніяких нацистів, або ти забув про своїх товаришів у їхньому полоні. І коли я запитую, що ж тут правда — це їх вводить у дисонанс. Але ставити такі запитання, змушувати замислюватися над простими речами — це частина моєї роботи», — сказав Золкін.

Він вважає, що обробку звільнених полонених проводять російські пропагандисти, і правдивість росіян залежить від того, коли вони зустрілися з пропагандистами.

«Після минулого обміну була помилка: їх посадили в тентований КамАЗ, і один пропагандист підбігає з запитаннями: "Вас катували?" — "Ні".  "Над вами знущалися?" — "Ні". І це відео потрапляє в мережу. Багато залежить від пропагандистів. Цього разу до них одразу підбігли і запитували, тож обміняні полонені відповіли, як є. А коли з 50 осіб вони обирають 5-6 здатних розповісти, як потрібно, дають їм відповідну текстовку і роблять пропагандистські відео — то вони перевзуваються і говорять зовсім інакше. У нас відео є того, що вони казали у нас, і що вони казали там», — розповів Золкін.

Також він пояснив, навіщо дають полоненим часто спілкуватися, відправляти голосові повідомлення додому тощо.

«Вони перемовляються про те, як відбувається обмін, куди мати сходила, що їй там відповіли. Ми контролюємо, що відбувається, адже нам важливо, щоб його внесли в список на обмін. А для росіян краще за все, щоб він загинув. Вони часто ігнорують тих, хто потрапляє в полон, їм це вигідніше, таких заносять у списки безвісти пропалих. І їм не треба компенсації виплачувати. А ми їх показуємо», — зазначив Золкін.

Золкін також поділився ексклюзивними історіями, як росіяни бронюють собі місця в українському полоні, перебуваючи ще в Росії, а потім не хочуть повертатися. Особливо цікавою стала розповідь про те, як звичайні заробітчани потрапляють до лав ПВК "Вагнера", та що роблять з тими, хто відмовляється виконувати накази. Наприкінці інтерв'ю обговорили можливість військового перевороту в Росії та які чинники потрібні, аби росіяни нарешті повстали.

Теги по теме
обмен пленными
Источник материала
Поделиться сюжетом