мвс білорусі оголосило "нацистським" гасло "Жыве Беларусь"
мвс білорусі оголосило "нацистським" гасло "Жыве Беларусь"

мвс білорусі оголосило "нацистським" гасло "Жыве Беларусь"

КИЇВ. 10 листопада. УНН. Міністерство внутрішніх справ білорусі внесло до переліку заборонених нацистських організацій, структур, символіки та атрибутики вигук "Жыве Беларусь" ("Хай живе Білорусь") і відповідь "Жыве", які активно використовуються білоруською опозицією. Про це пише УНН, посилаючись на білоруську службу "Радіо Свобода".

Деталі

У документі міністерство вказало, що вигук начебто є "колабораціоністським вітанням" і "символом 30-ї гренадерської (піхотної) дивізії Ваффен-СС, яка складалася переважно з колишніх бійців загонів "Білоруської народної оборони", які брали участь в антипартизанських операціях".

Повідомляється, що ініціатором заборони був історик та депутат Палати представників Ігор Марзалюк, який в ефірі одного з білоруських телеканалів заявив, що "Жыве Беларусь" є копією нацистського вітання "Зіг Хайль". Як аргумент він навів статут Союзу білоруської молоді – організації, створеної в окупованій білорусі.

"Радіо Свобода" вказує, що автором цього вигуку є класик білоруської літератури Янко Купала. Слова "Жыве Беларусь" походять з його вірша, написаного в 1905-1907 роках. Зазначається, що гасло набуло популярності серед білоруської національної інтелігенції ще до Першої світової війни, а під час Другої світової війни його вживали не лише колабораціоністи, а й радянські партизани і підпільний друк.

Після приходу до влади олександра лукашенка гасло перестали використовувати у державних установах, натомість частіше вигукували на опозиційних мітингах.

Нагадаємо

У понеділок, 17 жовтня, білорусь засудила до ув'язнення дюжину противників авторитарного режиму лукашенка на строк до 25 років.

Теги по теме
Беларусь оппозиция
Источник материала
Поделиться сюжетом