Україна здатна повністю замістити імпортований природний газ до 2030 року
Україна здатна повністю замістити імпортований природний газ до 2030 року

Україна здатна повністю замістити імпортований природний газ до 2030 року

За розрахунками Біоенергетичної асоціації, з урахуванням витрат на повоєнну відбудову до 2030 року Україна здатна повністю замістити імпортований природний газ і перейти до другого етапу – експорту, повідомляє Нова доба.

На думку Сергія Кравчука, генерального директора агрохолдингу «Галс Агро», Євросоюз уже зараз зацікавлений купувати український біометан, причому за ціною природного газу плюс премія за відновлюваність.

Уже є домовленості у вигляді підписаного меморандуму про співпрацю між українською та нідерландською компаніями.

«Якщо кожне з агропідприємств відведе усього 5-10% землі під вирощування енергетичних культур та збирання соломи для виробництва біометану – Україна не лише забезпечить власні потреби, але й зможе стати вагомим імпортером біометану до країн Європи.

При цьому для господарств дохід із гектару ріллі зросте мінімум втричі у порівнянні з вирощуванням традиційних культур для експорту зернових», – відзначає аграрій.

Потенціал біоенергетики України, за оцінками Держагентства енергоефективності, становить 870 петаджоулів.

(Для порівняння – лідер в цій галузі США виробляє 1,6 тисячі петаджоулів).

Фахівці з Біоенергетичної асоціації України наголошують, що потенціал виробництва біометану в Україні на найближчі кілька років становить до 10 млрд м³/рік.

Водночас обсяги власного видобутку викопного палива нашою країною становлять 20-21,5 млрд кубометрів на рік, а щорічний обсяг його імпорту – у середньому 9-10 млрд кубометрів.

Таким чином імпортований природний газ ми можемо замінити біометаном.

«Для того, щоб запустити галузь виробництва біометану, країна вже має всю необхідну законодавчу базу, зокрема ухвалено Закон України № 1820-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану».

Також Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), внесла зміни в кодекси газотранспортної (ГТС) і газорозподільної (ГРС) систем, у яких уточнила вимоги до біометану для подачі в газові мережі», – повідомляють в Мінагрополітики.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны