Нацбанк порахував необхідну суму виплат за валютними боргами у 2023 році
Нацбанк порахував необхідну суму виплат за валютними боргами у 2023 році

Нацбанк порахував необхідну суму виплат за валютними боргами у 2023 році

Україна в 2023 році має виплатити близько $6 млрд сукупно за зовнішнім та внутрішнім валютним боргом

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук у інтерв'ю РБК-Україна.

«Якщо брати виключно державний сектор, то у 2023 році загальні валютні виплати становитимуть $6 млрд. З них більша частина – $4,3 млрд – це валютні виплати уряду, а ще майже $2 млрд – це погашення Національним банком кредиту перед МВФ. Якщо ми говоримо про виплати уряду, то з них $1,7 млрд – це виплати за валютними облігаціями внутрішньої державної позики», – уточнив Ніколайчук.

«Тобто у нас фактично за зовнішнім боргом уряд має виплатити лише близько $2,6 млрд. І це насамперед виплати перед МВФ, за проєктними кредитами Світового банку, перед іншими міжнародними фінансовими організаціями, міжнародними партнерами. Тобто ці виплати не передбачають виплат перед приватними кредиторами. Тому там реструктурувати немає чого», – додав заступник голови НБУ.

Нагадаємо, на початку серпня Україна отримала згоду власників єврооблігацій для відстрочки виплат за ними та продовження терміну погашення цінних паперів на два роки. Очікується, що відстрочка виплат за усіма єврооблігаціями та ВВП-варрантами дозволить Україні заощадити $5 млрд у наступні два роки.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
Нацбанк
Источник материала
Поделиться сюжетом