Прокуратура повідомила про підозру оперативнику ФСБ, причетному до катування Владислава Єсипенка
Прокуратура повідомила про підозру оперативнику ФСБ, причетному до катування Владислава Єсипенка

Прокуратура повідомила про підозру оперативнику ФСБ, причетному до катування Владислава Єсипенка

Підозрюваний у катуванні Єсипенка порушив Конвенцію про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також закони та звичаї війни.

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру оперативнику ФСБ Росії, який причетний до катування та незаконного ув’язнення журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка

Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Зокрема, громадянин Росії, займаючи посаду так званого «старшого оперуповноваженого УФСБ Росії по Республіці Крим та м. Севастополю» провадив політику переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.

«У березні 2021 року біля села Перевальне підозрюваний незаконно затримав українського журналіста, що декілька останніх місяців перебував у Криму з робочим візитом. Коли оперативник провів огляд автівки журналіста, то нібито "виявив" у ній вибуховий пристрій. Без жодного процесуального оформлення, підозрюваний затримав журналіста та разом з іншими "правоохоронцями" перевіз його до м. Бахчисарай, помістивши прицьому до підвалу.

Застосовуючи фізичну силу, електричний струм та моральний тиск, "правоохоронці" змусили затриманого зізнатися у злочині, якого він не вчиняв, а саме у незаконному виготовленні, переробленні чи ремонті вибухових пристроїв. Також його змусили підписати заздалегідь підготовлені вказаним оперативником процесуальні документи та вказати місце розташування тайника з вибухівкою. За версією окупантів, саме там Єсипенко дістав компоненти для гранати, що ніби виявили у його автомобілі», — повідомляє прокуратура у фейсбуці.

Підозрюваний порушив заборони передбачені Конвенцією про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також порушив закони та звичаї війни.

  • Читайте також: «Репресії посилилися безпрецедентно». Росія тримає за ґратами 14 журналістів з Криму – правозахисники

16 лютого окупаційна «влада» Криму засудила Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу у розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн).

З вимогою звільнити журналіста виступило МЗС України, низка правозахисних українських організацій, «Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України».

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував «Крим.Реалії».

ФСБ звинуватила журналіста у незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою». Російські силовики інкримінували Єсипенку намір забрати з таємного сховища гранату за нібито наказом Служби зовнішньої розвідки України.

Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як фрілансера «Крим. Реалії» — проєкту «Радіо Свобода», який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму.

Фото: Кримська правозахисна група/«Радіо Свобода»

Теги по теме
Крым российская агрессия аннексия Крыма
Источник материала
Поделиться сюжетом