Робота в умовах війни: Анна Бабінець закликала Захід надавати більше підтримки українським медіа замість російських
Робота в умовах війни: Анна Бабінець закликала Захід надавати більше підтримки українським медіа замість російських

Робота в умовах війни: Анна Бабінець закликала Захід надавати більше підтримки українським медіа замість російських

Анна Бабінець: Українські журналісти працюють в екстремальних умовах війни, під обстрілами та часто при відсутньому електропостачанні. Стабільнішу підтримку натомість часто отримують російські ЗМІ, які працюють закордоном в комфортних умовах і пишуть про Україну.

Керівниця агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» Анна Бабінець розповіла про труднощі журналістської роботи в Україні в умовах війни та обстрілів Росії із закликала міжнародні компанії надавати більше підтримки українським медіа, які працюють в екстремальних умовах.

Про це вона заявила на вебінарі «Електронні докази воєнних злочинів».

Бабінець розповіла про діяльність українських журналістів-розслідувачів в умовах війни, про збирання доказів воєнних злочинів та ідентифікації російських військових, які ці злочини вчинили.

Вона повідомила, що у базі даних проєкту «Слідство.Інфо» є імена вже понад 150 тисяч російських військових, які брали участь у вторгненні в Україну. Серед них ідентифіковано близько 200 російських військових, які вчиняли злочини в Україні.

Крім того, Бабінець розповіла складні умови роботи журналістів в Україні в умовах війни, особливо останнім часом при масовому припиненні електропостачання через обстріли Росії.

«Дуже важко працювати в Україні, немає електроенергії, багато ЗМІ перевозять своїх журналістів в інші місця», – сказала вона.

Анна подякувала міжнародним організаціям за підтримку України загалом та українських медіа зокрема, проте висловила здивування, що російські ЗМІ, які працюють в значно комфортніших умовах, часом отримують більшу та стабільнішу підтримку, ніж українські. При цьому вони пишуть про процеси в Україні, перебуваючи за її межами та не піддаючись жодним ризикам.

«Ми дякуємо за підтримку міжнародній спільноті, ми отримали багато допомоги, різні ґранти. Це дуже важливо відчувати щодня, що весь світ разом з нами. Але є все ж певні проблеми», – сказала Бабінець.

Вона розповіла, що часто українські медіа можуть отримувати лише короткострокове фінансування – на 3-4 місяці. Це спричинено, за її спостереженнями, тим, що на Заході «багато хто  не вірить, що ми переможемо» – отже давати кошти на довгий термін, мовляв, немає сенсу.

Водночас, за її словами, російські ЗМІ отримують величезну підтримку.

«Я знаю одне ЗМІ, яке отримало 2 млн доларів для того, щоб писати про демократичні процеси в Україні. Вони працюють у вигнанні, в європейських країнах, у комфортних умовах. І вони пишуть про процеси в Україні, хоча навіть не можуть туди поїхати. Поїхати на фронт, збирати всю інформацію про злочини і т.д.», – розповіла Бабінець.

Вона додала, що для неї «це дивно і несправедливо», коли при таких умовах російські журналісти можуть отримувати більше допомоги, ніж українські.

Відзначимо, станом на червень 2022 року, міжнародні організації зібрали понад 4,8 млн євро на допомогу українським медіа.

Фото: Слідство.Інфо

Теги по теме
финансирование
Источник материала
Поделиться сюжетом