Румунія, Болгарія і Хорватія допоможуть Україні збільшити експорт агропродукції
Румунія, Болгарія і Хорватія допоможуть Україні збільшити експорт агропродукції

Румунія, Болгарія і Хорватія допоможуть Україні збільшити експорт агропродукції

Лідери Румунії, Болгарії та Хорватії підтримали ініціативу «Зерно з України» і заявили про подальші зусилля з нарощування наявних і створення нових транзитних коридорів для експорту українського зерна та іншої агропродукції

Про це сказав прем'єр Румунії Ніколае Чуке у відеозверненні на міжнародному саміті з продовольчої безпеки в Києві, передає «Інтерфакс-Україна».

«З початку війни 8,4 млн тонн зернових та олійних з України були транзитом (через Румунію) поставлені споживачам у світі. У найближчі місяці очікуємо зростання транзитного експорту з України», – сказав Чуке.

Він зазначив, що Румунія рішуче діяла на підтримку експорту українського зерна через румунські порти і продовжуватиме працювати над збільшенням сполучення між країнами наземним і залізничним транспортом, зокрема, нещодавно був відкритий новий пункт пропуску на кордоні.

Чуке також наголосив, що Румунія надає і не відступить від підтримки України і Молдови в енергосфері. «Ми не дозволимо Росії занурити регіон у темряву», – заявив він.

Президент Болгарії Румен Радев на саміті повідомив, що Болгарії за останні місяці вдалося транспортувати близько 200 тис. тонн зерна з України через Дунай, і країна має намір продовжувати цей транспортний проєкт.

«На жаль, втрата електроенергії в українських портах через російські обстріли ускладнила цей процес для болгарських суден», - зазначив він.

Радев також повідомив, шо Болгарія надає паливо Україні, щоб країна могла підтримувати сільськогосподарський і транспортний сектор.

Прем'єр Хорватії Андреа Пленкович також підтримав роботу над новими коридорами постачання української продукції в рамках проєкту ЄС «шляхи солідарності».

«Хорватія активно приєднується і залучатиме інші порти на Адріатиці і є можливості коридорів річкою Дунай», – зазначив глава хорватського уряду.

Лідери трьох країн привітали продовження ще на 120 днів «Чорноморської зернової ініціативи», а президент Болгарії закликав шукати стабільні довгострокові рішення.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
транзит газа
Источник материала
Поделиться сюжетом