Нацрада дала рекомендації ЗМІ, як висвітлювати тему дітей на війні
Нацрада дала рекомендації ЗМІ, як висвітлювати тему дітей на війні

Нацрада дала рекомендації ЗМІ, як висвітлювати тему дітей на війні

Робота журналістів з дітьми під час війни не має завдавати їм повторної психологічної травми.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила рекомендації журналістам щодо правил висвітлення теми дітей в умовах війни, аби убезпечити неповнолітніх від повторної травматизації.

Документ з рекомендаціями має назву «Висвітлення в медіа теми дітей війни», повідомляє пресслужба Нацради.

У Нацраді зазначили, що документ створювали з метою, щоб медіа, розповідаючи про дітей, які перебували під обстрілами чи в окупації, втратили рідних чи зазнали ушкоджень, стали зі своїми родинами вимушеними переселенцями тощо, не завдали їм повторної психологічної шкоди. «Ці правила мають підказати медіа, де в таких оповідях, так би мовити, є крихкий лід, на який не можна ступати», – повідомляють у регуляторі.

На думку Олени Ніцко, голови робочої групи, яка розробляла документ, рекомендації нададуть медіа необхідні орієнтири – як розкривати чутливі теми, а від чого варто утриматися. Зокрема, фахівці-психологи наголошують, що не можна допускати закріплення образу жертви за дітьми війни у медіапросторі. Навпаки, підкреслює учасниця робочої групи психологиня Любов Найдьонова, спілкуючись з дітьми, журналіст має підбадьорити малечу, «відшукати правильний тон, щоб не завдавати їм своїми питаннями і уточненнями повторної травми».

Нацрада зазначає, що наразі свої підписи під документом поставили гендиректори найбільших телерадіокомпаній України, зокрема, очільник «Студії 1+1» Ярослав Пахольчук, голова «Старлайт Медіа» Олександр Богуцький, очільник правління АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Микола Чернотицький, а також голова правління ПрАТ «Телеканал "Інтер"» Катерина Шкуратова.

Медіарегулятор наголошує, що документ відкритий для підписання і всі медіа – телеканали, онлайн-телебачення, радіостанції, інтернет-видання – можуть долучитися до нього, вивчити його у своїх редакціях та ньюзрумах і дотримуватися запропонованих правил.

Нагадаємо, Нацрада і Центр протидії дезінформації підписали меморандум про співпрацю, що передбачає спільну боротьбу з пропагандою та дезінформацією.

Фото: Дмитрий Муравский / фейсбук

Теги по теме
Дети
Источник материала
Поделиться сюжетом