Вчені покажуть одну з найпотужніших істот, що коли-небудь жила на Землі
Вчені покажуть одну з найпотужніших істот, що коли-небудь жила на Землі

Вчені покажуть одну з найпотужніших істот, що коли-небудь жила на Землі

Це буде один із найбільших експонатів британського музею. Навесні в Музеї природної історії в Лондоні буде виставлений скелет титанозавра, істоти настільки величезної, що його доведеться втиснути в дев'ятиметрову галерею Уотерхауса. Про це повідомляє The Guardian.

Patagotitan mayorum, одна з найпотужніших істот, що будь-коли жили на Землі, був 57-тонним бегемотом, який трусив би землю, коли тупцював по рідних землях, які зараз утворюють сучасну Патагонію. Його скелет має довжину 37 метрів і висоту 5 метрів, що значно більше, ніж у найвідомішого динозавра музею, диплодок Діппі, який колись нависав над його головною галереєю.

"Масштаб цієї істоти просто неймовірний", - сказав музейний експерт з динозаврів професор Пол Барретт. «Навіть коли ви бачите його поруч із однією з сьогоднішніх гігантських тварин, наприклад слоном, він просто затьмарює їх».

Останки Patagotitan mayorum були виявлені в 2010 році, коли власник ранчо в Патагонії натрапив на гігантську стегнову кістку, що стирчить із землі. Пізніше аргентинські фахівці з скам'янілостей відкопали понад 200 частин скелета, останки щонайменше шести окремих тварин.

Зліпки цих кісток були зроблені Палеонтологічним музеєм Егідіо Феругліо в Трелью, Патагонія, і вони утворюють скелет, який буде виставлений у Лондоні у березні.

«Кількість виявлених кісток є джерелом матеріалу», — сказала Шинейд Маррон, головний куратор виставки. «Це означає, що тепер ми знаємо про цей вид набагато більше, ніж про багато інших динозаврів».

Patagotitan mayorum жив близько 100 мільйонів років тому, в пізньому крейдяному періоді, ближче до кінця правління динозаврів на Землі. Це був один із трьох чи чотирьох найбільших видів титанозаврів, відомих науці. Ці істоти були побудовані як висячі мости з величезним хребтом, широкою шиєю для збирання їжі з дерев та хвостом для забезпечення рівноваги.

"Вони були травоїдними, поглинали рослини і листя і ферментували їх у своїх великих шлунках, виробляючи величезну кількість метану як побічний продукт - так що вам не захочеться стирчати в задній частині однієї з цих тварин", - сказав Барретт. «Насправді, деякі люди стверджують, що травоїдні динозаври, подібні до цих, вивергали так багато метану, що вони сприяли нагріванню теплиць, який потім тримав планету в своїх руках».

Маррон додав, що, незважаючи на те, що ці колосальні істоти важать більше, ніж дев'ять слонів, спочатку вони були меншими за людське немовля. «У рамках виставки ми показуємо скам'яніле яйце динозавра діаметром близько 15 см, менше від футбольного м'яча», — додала вона. «Від цього тварина виросла до 37 метрів завдовжки».

Однак кілька таємниць все ще оточують Patagotitan mayorum. "Ви знаходите останки великих динозаврів у багатьох місцях, але в Патагонії ви знаходите абсолютно масивних, таких як титанозаври", - сказав Барретт. «Чи було щось особливе в екології регіону на той час, чи нам просто не пощастило, що ми не знайшли останки титанозаврів в іншому місці?»

Також незрозуміло, чому шість тварин загинули так близько одна до одної. "Всі вони майже повністю виросли і померли в тому самому місці", - сказав Маррон. "Але чому? Що могло це зробити? Це неясно, хоча таємниця надає додаткового виміру історії цих чудових тварин».

Источник материала
Поделиться сюжетом